Nagyszombat megye díjazta a kerület jeles személyiségeit

Közzétett: 2024. 06 19.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat a nagyszombati Ján Palárik Színházban gálaesten adta át Nagyszombat megye idei díjait több mint 30 magánszemélynek és kollektívának. A legrangosabb megyei kitüntetést 28 személy és kollektíva vehette át Jozef Viskupič nagyszombati megyeelnöktől. Átadták Nagyszombat megye elnökének díját is. Ezt az elismerést összesen 13 magánszemély és kollektíva nyerte el.

"Úgy döntöttünk, hogy ismét elismerjük azon jeles személyiségek tevékenységét, akik hozzáállásukkal, profizmusukkal és felelősségtudatukkal az élet különböző területein segítik a megye fejlődését. Büszkék vagyunk arra, hogy Nagyszombat megyében olyan sikeres, inspiráló és elismert emberek vannak, akik rendkívüli módon hozzájárulnak a kerület fejlődéséhez. Többek között tudósokról, pedagógusokról, orvosokról és sportolókról van szó, akik itthon és a nagyvilágban is érvényesültek. Ők minőségi, attraktív és kedvezőbb környezetet biztosítanak mindenki számára" – mondta Jozef Viskupič nagyszombati megyeelnök, aki átadta a legrangosabb megyei elismeréseket.

Nagyszombat megye kitüntetéseit hét kategóriában osztják ki. Ezek a következők: oktatás, kultúra, sport, egészségügy, szociális ellátás, közlekedés és civil társadalom. Az elismerésre érdemes személyek a kerület fejlődéséhez járulnak hozzá humanitárius, karitatív, tudományos, pedagógiai, kulturális, művészeti, újságírói, szociális, közhasznú vagy vállalkozói szférában, továbbá a műszaki és sportélet területén, és vannak közöttük olyanok is, akik bátorságról, emberségről és hősiességről tettek tanubizonyságot. A díjazott egy műalkotást és pénzbeli jutalmat vehet át.

Idén díjat kapott Viera Drahošová régész, kurátor, publikációk szerzője, az Erdőhát helytörténeti folyóirat főszerkesztője is, aki 27 éven át volt a szakolcai Erdőháti Múzeum igazgatónője. A sport kategóriában Viktória Forster atlétát, valamint az egykori olimpikont és világbajnoki érmes kalapácsvetőt, Libor Charfreitagot díjazták. Az elismerést a Nagyszombati Egyetemi Kórház sürgősségi osztályának csapata, Miloš Čambál, a nagyszombati Műszaki Egyetem Anyagtechnológiai Karának dékánja, valamint Pavol Demeš civil aktivista és politikus szintén átvehette.

Nagyszombat megye elnökének díját kapta Zuzana Krištofíková, aki a galgóci Harmónia idősek otthonában dolgozik. Célja, hogy folyamatosan javítsa a létesítmény lakóinak, továbbá a szociális szolgáltatásokat szakmai és emberi képességeik keretein belül ellátó dolgozók feltételeit is. Kitüntetésben részesült Dania Dietler is, aki 2018 óta tevékenykedik a Szlovák Vöröskereszt Szenicei Területi Egyletében mint a szenicei alacsony ingerküszöbű családi és gyermek szociális szolgálat szakmai felelőse és szakmunkatársa. Utóbbi intézmény létrehozásában és működtetésében jelentős szerepet vállalt.

Valamennyi kitüntetett névsora elérhető Nagyszombat megye honlapján.

A megyei díjjal kitüntetettek névsorát a képviselők a megyei önkormányzat ülésén hagyták jóvá. A lakosok is küldhettek jelöléseket. Nagyszombat megye díját évente ítélik oda a kerület fejlődését elősegítő rendkívüli hozzájárulásért.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW