Nagyszombat megye: Ők a Nagyszombat megye ifjú életmentője verseny győztesei

Közzétett: 2024. 06 28.

Nagyszombat megye 2024. június 20-án, csütörtökön már negyedik alkalommal rendezte meg a Nagyszombat megye ifjú életmentője elnevezésű versenyt, amelyen a megyei fenntartású gimnáziumok és szakközépiskolák diákjai vettek részt. A selejtezők eredményeként  a legjobb 15 csapat jutott a döntőbe. Az volt a feladatuk, hogy szimulált modellhelyzetekben mutassák be az elsősegélynyújtást a több helyen kialakított elsősegélynyújtó pontokon. A verseny győztesei a nagyszombati Merici Angéla Gimnázium diákjai lettek.

"Ezzel a sikeres rendezvénnyel is szeretnénk rámutatni az egészségügyi szakmák fontosságára, valamint felkelteni az érdeklődést az egészségügyi szakmák iránt. Az is a célunk, hogy a fiatalokat megtanítsuk arra, hogyan reagáljanak a mindennapi  életben az esetlegesen felmerülő válsághelyzetekre, továbbá felkeltsük az érdeklődésüket az önkéntesség és az elsősegélynyújtás iránt. A fiatal életmentők versenyén való részvétel elméleti és gyakorlati ismereteket egyaránt igényel az elsősegélynyújtás terén, emellett pedig bátorságot és empátiát is. Bár a versenyben szimulált életmentő helyzetek vannak, a versenyzők bebizonyították, hogy már fiatalon is lehet észszerűen és gyorsan reagálni. Az egész társadalom szempontjából biztatónak tartom, hogy évről évre nő a diákok érdeklődése egy ilyen jellegű verseny iránt" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A verseny évfolyamának összesített győztese a nagyszombati Merici Angéla Gimnázium csapata lett. A második helyen a galgóci Ivan Kupec Gimnázium diákjai végeztek, a harmadik helyet pedig a nagyszombati P. Jantausch Érseki Gimnázium diákjai szerezték meg.

"Ti, kedves diákok ma bebizonyítottátok, hogy képesek vagytok elsősegélyt nyújtani, sebesülést ellátni vagy szívmasszázst adni. Maximális elszántságot tanúsítottatok, ami a hivatásos mentés előfeltétele is. Épp a mentőszemélyzet tagjai azok, akik reményt adnak mindannyiunknak, hogy szükség esetén számíthatunk rájuk. Ezért köszönet illeti az operatív központok minden mentőjét és dolgozóját, önkénteseit és a Szlovák Vöröskereszt minden dolgozóját" – mondta Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter a verseny kiértékelésekor.

A tanulók hat modellhelyzetben látták el a sérülteket, és a szimulált elsősegélynyújtás volt a feladatuk. Az egyik modellhelyzet egy előadás volt, amelyen az előadónál hirtelen szívelégtelenséget tapasztaltak, egy másik résztvevő ugyanakkor epilepsziás rohamot kapott, a másik kettő pedig lelkileg nem tudott megbirkózni ezzel a helyzettel. A versenyzők feladata ennek a váratlan helyzetnek a megoldása volt. Emellett megfelelő segítséget kellett nyújtani a szimulált esemény többi résztvevőjének is. A verseny további állomáshelyein allergiás reakcióval, áramütéssel, gázmérgezést kapott társak megmentésével, de például súlyos végtagsérüléssel is meg kellett küzdeniük a diákoknak.

A modellhelyzeteket Nagyszombat megye a megyei fenntartású nagyszombati Egészségügyi Középiskola diákjaival és tanáraival együttműködve tervezte meg. Ők, valamint a kerület más egészségügyi középiskoláinak diákjai nem vehettek részt a versenyen, mivel ez nekik méltánytalan előnyt jelentett volna a nem orvosi jellegű tanulmányokat folytató diáktársaikkal szemben.

"Az idei év elején hirdettük meg a versenyt, és az első körben a felhívásunkra 29 iskola jelentkezett. A vetélkedőnek ebben a szakaszában elméleti tudásukat mutatták be a diákok, és bábun próbálták ki az újraélesztést. Most a legjobb 15 csapatot láthattuk akcióban, és azt, hogy miként kezelik a nehéz helyzeteket. Köszönet illeti a diákokat, a középiskolai tanárokat, az értékelőket, a segítőket, a Szlovák Vöröskeresztet, továbbá a nagyszombati Egészségügyi Középiskolát és a szintén nagyszombati Boldog Laura Pedagógiai Szakközépiskolát a versenyben nyújtott segítségéért" – mondta Lucia Šmidovičová, a Nagyszombat Megyei Hivatal egészségügyi szakosztályának igazgatónője.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW