Nagyszombat megye jól gazdálkodik, amiről a zárszámadás is tanúskodik

Közzétett: 2024. 06 28.

A megyei képviselő-testület 2024. június 26-án, szerdán tartotta 13. rendes ülését, az utolsót a nyári szünet előtt. A képviselők jóváhagyták a város tavalyi zárszámadását, valamint megyei fenntartású kulturális intézmények új, illetve újra megválasztott igazgatóinak kinevezését. A testület megszavazta a Szered városával lebonyolított telekcserét, valamint az ismert turistacélpont, az Alexandriai Szent Katalin-templomhoz – amely Katarínka néven is ismert – vezető út telkeinek rendezését.

"A 2023-as gazdasági évünk az össztársadalmi problémák ellenére is sikeres volt. A továbbra is jelen lévő infláció, a bérek értékének csökkenése, a magas kamatlábak és az alacsonyabb jövedelemadó-bevételek minden önkormányzat számára kihívást jelentettek. Ennek ellenére sikerült megőriznünk a növekedési pályát, a pénzügyi stabilitást és az átláthatóságot. Ezt sikerként értékelem. Mindemellett továbbra is utakat és hidakat tudtunk felújítani, kerékpárutakat építettünk, modernebbé tettük a szociális ellátást és színvonalasabbá tettük az oktatást a középiskolákban. Tény, hogy a kedvezőtlen körülmények ellenére is már harmadik éve csökkentjük a megye adósságállományát" – mondta Jozef Viskupič. A nagyszombati megyeelnök hozzátette, hogy 2024. március 31-i állapot szerint a megye adósságállománya 28,74%-os volt. Beáta Farkašová, Nagyszombat megye főellenőre kiegészítésként elmondta, hogy "a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat adósságállományát, valamint annak csökkenését pozitívan értékelem. A többi megye számára példaként szolgálhatunk, egyúttal pedig megbízható és felelősségteljes gazdasági partnerek lehetünk."

A képviselő-testület Szered városával történő telekcserét hagyott jóvá. A városvezetés érdeklődést mutatott a sportcsarnok és az ahhoz tartozó  telek és út iránt, ami a megye mint kezelő számára felesleges. Cserébe a megye a Vojtech Mihálik Gimnázium szomszédságában lévő földterületet és egy volt alapiskola épületét szerzi meg, ahol a tornaterem bővítését és az oktatás színvonalának emelését szolgáló, étkezési lehetőséget nyújtó egység építését tervezi.

Jóváhagyták a Semafor étterem helyiségeinek bérbeadását a pöstyéni Kereskedelmi és Szolgáltatási Szakközépiskolának, amely szakács és pincér szakon nyújt szakmai képzést. Az oktatási intézmény továbbra is bérli a helyiségeket Pöstyén városától, és egyúttal tervezi azok felújítását is. Az iskolának lehetősége van arra, hogy erre a célra a Szlovákia Operatív Programból biztosított 350 ezer euró értékű pénzügyi forrást felhasználja.

Közelebb került a szükséges felújításhoz a Szent Katalin-kolostor romjaihoz vezető bekötőút, amely 1,5 kilométer hosszan Dejte (Dechtice) kataszterében van. A képviselők jóváhagyása után a megye megszerzi az út tulajdonjogát, amelyet a dejtei önkormányzat korábban jóváhagyott. A megye idén tervezi a kolostor felé vezető út rekonstrukcióját, amire 360 ezer eurót különített el a költségvetéséből. Az út jelenlegi állapota nem felel meg a látogatók és a turisták igényeinek, ami rontja a kulturális műemlék biztonságát és megközelíthetőségét. A megyei önkormányzat így továbbra is aktívan helyreállítja a turisztikai célpontokhoz vezető utakat.

A nagyszombati Cirill és Metód Egyetem megvásárolja a megyétől az egykori pöstyéni Elektrotechnikai Középiskola helyiségeit. Ezt a tervet 2023-ban hagyta jóvá a megyei képviselő-testület, míg a vételárat szakértői vélemény alapján 2,6 millió euróban határozta meg. A Cirill és Metód Egyetem mint leendő ingatlantulajdonos csatlakozott a Szlovák Köztársaság Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének támogatásához, az egyetemek infrastruktúrájának stratégiai fejlesztéséhez.

A megye vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulás iránti kérelmet nyújt be a rákfalui (Rakovice) parkrevitalizációs projekt megvalósításához. A helyi közös igazgatású iskola területén a kastély melletti park átfogó felújításon esik át, ahol megújul a pázsit, fákat ültetnek, valamint új bútorokkal és öntözőrendszerrel szerelik fel. A projekt költségvetése 423 ezer euró. A projekttervet a Nagyszombat Megyei Partnerségi Tanácsa legutóbbi ülésén hagyta jóvá.

A képviselők tudomásul vették az oktatás, a kultúra és a közúti infrastruktúra területén tervezett további 19 projekttervet is, amelyeket a Nagyszombat Megyei Partnerségi Tanács elé terjesztenek jóváhagyásra. Ezek között szerepel például a Verbó (Vrbové) és Vágterbete (Trebatice) közötti út rekonstrukciója, a galgóci M. R. Štefánik Csillagvizsgáló és Planetárium korszerűsítése, valamint a megyei fenntartású középiskolákba irányuló nagy beruházási csomag.

A képviselő-testület jóváhagyta négy új, illetve 11 régi-új igazgató kinevezését a kulturális intézmények élén. A pályázatot megismétlik a Szenicei Népművelési Központ és a nagyszombati Nyugat-szlovákiai Múzeum igazgatójának kiválasztásánál, miközben a pályázati kiírást ősszel teszik közzé.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW