Nagyszombat megye sportcsarnokot épít Szenicén, amelynél felhasználják majd a napenergiát

Közzétett: 2024. 07 24.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat folytatja a megyei fenntartású középiskolák sportinfrastruktúrájának fejlesztését. A megye sikeresen halad a szenicei Vállalkozási Szakközépiskola teljesen új sportcsarnokának építésével. Legutóbb egy fotovoltaikus erőművet szereltek az épület tetejére, amely 108 darab fotovoltaikus panelből áll.

"A tervek szerint halad a megyei fenntartású szenicei Vállalkozási Szakközépiskola tornatermének építése. Az épület tetejére napelemes paneleket szereltünk fel, amelyek jelentős energiamegtakarítást biztosítanak az épületben, és hozzájárulnak a teljes projekt fenntarthatóságához. A tornateremnek a tervezett időpont előtt, még ez év végére készen kell lennie" – mondta Jozef Viskupič. A nagyszombati megyeelnök hozzátette, hogy az épület napelemei az éves villamosenergia-fogyasztás körülbelül 40%-át fedezhetik a tornaterem működésétől függően.

A tervezett tornaterem építése két szerkezeti tömbből áll, mégpedig a falazott hátsó részből és a sportpályából, amely egy acélszerkezetes részen lesz. A tornaterem sportolásra kijelölt részében kosárlabda, röplabda és teniszpálya kerül kialakításra. A hátsó részen edzőterem, zuhanyzók, vizesblokkok, valamint a mozgáskorlátozottak számára kialakított szaniterek, öltözők, technikai helyiség és szerszámtároló kap helyet. A fotovoltaikus paneleknek köszönhetően az épület energiahatékony lesz, és olyan intézkedéseket is végrehajtanak, amelyek a vízmegtartást segítik. A beruházás összértéke közel 1,9 millió euró. A megye 930 ezer eurós hozzájárulást kapott a Sporttámogatási Alaptól.

A múlt év végén Nagyszombat megye az Erdőháton új sportpályát épített a holicsi Közös Igazgatású Iskola mellett. A megye az előző időszakban a szenicei Kereskedelmi Akadémia sportpályáját is felújította, az egbelli (Gbely) Elektrotechnikai Szakközépiskolában pedig vadonatúj tornatermet épített. Emellett a megyei önkormányzat a szakolcai Egészségügyi Középiskola tornatermének bővítését is szeretné megvalósítani.

Nagyszombat megye alacsony szén-dioxid-kibocsátási stratégiája alapján a következő időszakban más megyei intézményekben is megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházásokat valósít meg. Ez a szenicei tornaterem mellett érinti például a felbári és a szenicei szociális intézményeket, valamint a megyei hivatal épületét is.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat Szlovákia megyéi közül elsőként fogadta el az alacsony szén-dioxid-kibocsátási stratégiát mint alapvető kiindulópontot a környezetvédelem terén. A kezdeményezés globális célja 2030-ra a szén-dioxid-kibocsátás legalább 40%-os csökkentése a 2010-es évhez képest.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW