Nagyszombat megye két új, támogatott lakhatást biztosító létesítmény építését kezdi meg a Dunaszerdahelyi járásbeli Medvén

Közzétett: 2024. 08 28.

Nagyszombat megye folytatja a megyei szociális intézmények korszerűsítését és bővítését. Ebben az időszakban két támogatott lakhatást biztosító létesítmény építését kezdi meg a dunaszerdahelyi járásbeli Medvén található gyermek és felnőtt szociális otthon intézménytelenítése, azaz az intézményiről a közösségi lakhatásra való átállás keretében. Az építési területeket átadták a projekt kivitelezőjének, az EURO-HOME Kft.-nek, a kivitelezési munkák a következő napokban kezdődnek meg.

"Célunk, hogy magas színvonalú és megfizethető szociális ellátást biztosítsunk egész Nagyszombat megyében. Két modern és akadálymentesített létesítmény építését kezdjük meg Medvén, amelyek nemcsak lakhelyet biztosítanak, hanem lehetőséget kínálnak lakóink számára egy önállóbb és teljesebb életvitelre. A telekvásárlást, a 24 lakó számára 5 új lakás építését és berendezését európai uniós forrásból finanszírozzuk összesen több mint 2,6 millió euró értékben" – mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke hozzátette, hogy az épületeket, illetve a berendezéseket úgy tervezték meg, hogy azzal a lakók lehető legnagyobb fokú függetlenségét érjék el.

A Medvei I-es szociális otthon intézménytelenítése és a Medvei II-es szociális otthon intézménytelenítése projektek részeként teljesen akadálymentesített létesítmények épülnek. Egy objektum két szomszédos, külön bejáratú lakóegységet tartalmaz majd, mindegyik 6 személy számára. Az elsőben 2 egyágyas és 2 kétágyas szoba, a másodikban 4 egyágyas és 1 kétágyas szoba lesz kialakítva. A második épületben három külön bejáratú lakóegység kerül kialakításra, egyenként 4 fő részére. Mindháromban 2 egyágyas és 1 kétágyas szoba lesz.   

"A létesítmények megépítése után a szociális szolgáltatások ellátását külön háztartáson belül tervezzük, létesítményenként összesen 12 ellátottal. Mindkét épületben külön bejáratot alakítanak ki a személyzet számára egy lakásban, ahol külön konyha lesz étkezővel, fürdőszobával, valamint egy technikai helyiség mosó- és szárítógéppel" – tette hozzá Vladislav Kmeť, az intézmény igazgatója.

Mindkét projekt becsült összköltsége, amelyhez a megye a Szlovák Köztársaság Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervéből kapott hozzájárulást, több mint 2,6 millió euró. Ide tartozik a telekvásárlás, az építési munkák, a belsőépítészeti munkák, valamint a különféle gépek, eszközök, berendezések beszerzése. A létesítmények építési munkáinak 2025 őszén kell befejeződniük. A kivitelező EURO-HOME Kft. mindkét lakóépület építését egy időben valósítja meg.   

Az előző időszakban a megye korszerűsítette a Medvén működő gyermek és felnőtt szociális otthont. Kibővült az épület, ami javította az alkalmazottak munkakörnyezetét. A megye több mint 670 ezer eurót fordított az új, modern helyiségek építésébe.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat európai uniós, valamint Szlovákia Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervéből származó pénzügyi forrásokra is pályázik más létesítmények felújításával, nevezetesen a korlátkői (Cerová) Bojková otthonban, Rohóban (Rohov) és Pöstyénben.

Hasonló cikkek

Olvassa el is

Iratkozzon fel a hírlevélre
Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW