Nagyszombat megye több középiskolát modernizált a nyár folyamán

Közzétett: 2024. 08 30.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat a megyei fenntartású középiskolákkal együttműködve az elmúlt időszakban is folytatta az oktatás feltételeinek javítását. A nyári szünetben az üres iskolai helyiségekben és területeken építkezések voltak, valamint tantermek felújítása vagy sportpályák építése történt.

"A kerületben egész évben zajlik a megyei középiskolák korszerűsítése, és ez alól a nyári szünet sem kivétel. A nagyszombati Ján Botto Közös Igazgatású Iskolában ezt az időt az előcsarnok felújítására használtuk fel. A Kereskedelmi és Szolgáltatási Szakközépiskolában a vadonatúj és igényelt személy- és vagyonvédelmi osztály tanulói számára biztosítottuk a korszerű szaktantermeket. Bevezetésével a munkaerő-piaci igényekre reagálunk. Emellett folytattuk a szenicei Vállalkozási Szakközépiskola új tornatermének építését, amely felhasználja majd a napenergiát. Felújítottuk a szenicei Ladislav Novomeský Gimnázium légkondicionáló rendszerét is" – mondta Jozef Viskupič. A megyeelnök hozzátette, a nyár folyamán egyéb építési munkák is zajlottak, például az egbelli (Gbely) Elektrotechnikai Szakközépiskolában, ahol az iskolaépület és a műhelyek tetőszerkezetét újították fel.

A nagyszombati Kereskedelmi és Szolgáltatási Szakközépiskolában szaktantermeket alakítottak ki, amelyekre a megye a saját költségvetéséből csaknem 94 ezer eurót fordított. Felújították a vezetékeket, kicserélték a padlót a tantermekben és a folyosón, valamint újravakolták a falakat. A tantermekben biztosították a szükséges felszereléseket. Emellett itt a megye egy új kültéri edzőpályát épített, a beruházás értéke 50 ezer euró volt. Mindez a sportterület kiegészítéseként szolgál majd. A sportpályához egy járda is épült, amely összeköti azt a tornaterem épületével. A nagyszombati Kereskedelmi és Szolgáltatási  Szakközépiskolában az új, 2024/2025-ös tanév ünnepélyes megnyitójára a megye képviselőinek jelenlétében kerül sor.

Szenicén is halad az építkezés, ahol a megye egy modern tornatermet épít a Vállalkozási Szakközépiskola területén. Az épület tetejére a közelmúltban fotovoltaikus erőművet helyeztek el, amely jelentős energiamegtakarítást biztosít, és hozzájárul a teljes projekt fenntarthatóságához. A tornateremnek a tervezett időpont előtt, még ez év végére el kellene készülnie. A beruházás teljes költsége hozzávetőlegesen 1,9 millió euró lesz. A megye 930 ezer eurós hozzájárulást európai uniós forrásokból nyert el.

Az erdőháti beruházások egyike az egbelli Elektrotechnikai Szakközépiskola iskolaépülete tetőszerkezetének, valamint a szakműhelyek rekonstrukciója volt. A tetőszerkezetre rétegek kerültek, és ezen belül új vízszigetelést végeztek. A munka részét képezte az esőcsatornák, a lefolyók és az új villámhárító felszerelése. A megyei beruházás több mint 112 ezer euróba került.

A megye folyamatosan igyekszik vonzóbbá tenni a középiskolák szakirányait és tantermeit, amelyeket a következő tanévben is bemutatnak az egyedülálló Hova középiskolába Nagyszombat megyében elnevezésű rendezvényen. A programsorozat lehetőséget kínál a nyolcadik és kilencedik osztályos tanulóknak, hogy megismerkedjenek az egyes iskolákkal.

A rendezvénysorozat október 3-án, csütörtökön Nagyszombatban kezdődik, majd október 10-én Szenicén és október 17-én Dunaszerdahelyen folytatódik. A rendezvényeken Nagyszombat megye középiskolái, kereskedelmi akadémiái és gimnáziumai mutatkoznak be.

Hasonló cikkek

Olvassa el is

Iratkozzon fel a hírlevélre
Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW