Nagyszombat megye: További kerékpárutak kiépítését és határon átnyúló együttműködési projektek megvalósítását tervezi a megye

Közzétett: 2024. 09 05.

A Nagyszombat megyei képviselő-testület a nyári szünet után 2024. szeptember 4-én megtartotta 14. soros ülését a mostani választási időszakban. A képviselők elfogadták a költségvetés módosítását, és döntöttek több határon átnyúló projekt társfinanszírozásáról is. Emellett tudomásul vették azt a szándékot, hogy összesen 19 kilométernyi kerékpárútszakaszt építsenek meg.

"Miután a megyei képviselők ma módosították a költségvetést, Nagyszombat megye gazdálkodása ennek köszönhetően kiegyensúlyozott marad. A módosítás vonatkozik  például a szakolcai AGEL Egyetemi Kórház nőgyógyászati-szülészeti osztálya korszerűsítésének társfinanszírozására, aminek összköltségvetése 250 ezer euró. Ezenkívül ma két projekt tervezetét is megvitattuk, amelyek a kerékpáros infrastruktúra bővítését érintik, és mindkettőt a Partnerségi Tanács elé terjesztjük. Nevezetesen az Istvánlak (Klčovany) és Szomolány (Smolenice) közötti kerékpárútszakaszra, valamint a Vág menti kerékpárút Sziládot (Siladicie) Beregszeggel (Šulekovo) összekötő, hídon átvezető szakaszára vonatkozik, amelyek összhosszúsága 19 kilométer" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A képviselők elfogadták a megyei participatív, azaz részvételi költségvetés pályázati kiírására vonatkozó általános érvényű rendelet módosítását is. A módosítás pontosítja azt, hogy mely pályázók kaphatnak támogatást, valamint bevezet egy új fogalmat, mégpedig a projekt beterjesztőjét. A megye idén már hatodszor hirdette meg a részvételi költségvetést Alakítjuk a megyét elnevezéssel. Az idei felhívásról és annak alapelveiről a www.tvorimekraj.sk honlapon érhető el bővebb tájékoztatás.

A megyei képviselő-testület mostani ülésén több 2027-ig szóló, határon átnyúló projekt társfinanszírozását is jóváhagyták. Ezek közé tartozik például a szeredi szociális központ projektje, amely a Szlovákia-Csehország Interreg-program részeként a csehországi Kletnice községben található Szívházban relaxációs övezetet hoz létre a lakók részére, ahol a kertterápia segítségével fejlesztik az ellátottak finommotorikai képességeit. Ezen túlmenően ugyanezen együttműködés részeként Nagyszombat megye társfinanszírozásban vesz részt a galgóci M. R. Štefánik Csillagvizsgáló és Planetárium projektjében, hogy az intézmény megfeleljen a látás- és hallássérült látogatók elvárásainak is. Ugyanezen program keretében társfinanszírozással valósul meg egy projekt a szenicei Erdőháti Könyvtárban, amely beszélgetéseket készített elő csehországi és szlovákiai szerzőkkel. Készül továbbá egy weboldal is, amelyet a szenicei és a cseh hodoníni régió szerzőinek szentelnek.

Nagyszombat megye is pályázik támogatásra az Interreg Europe 2021-2027 program keretében, amely az európai régiók interregionális együttműködését célozza meg. Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke hozzátette, hogy "a projekten belül megvalósuló partnerség és együttműködés kialakítása alapvető fontosságú megyénk számára, mivel hívei vagunk nemcsak a határon átnyúló, hanem az európai régiók interregionális együttműködésének is. Az aktivitások egy vállalkozási csoport létrehozására irányulnak majd, amelyek a továbbiakban támogatáshoz juthatnának. Szeretnénk létrehozni egy innovációs központot, és keressük a lehetőségét coworking terek létrehozásának, vagy új munkamodellek alkalmazásának. Ezzel támogatjuk a vállalkozókat, az induló vállalkozások létrehozását és főleg a tehetségek megtartását a régióban."

A kulturális örökség népszerűsítésére irányuló európai uniós források megszerzéséhez kapcsolódóan az Interreg Szlovákia-Ausztria program keretében a 2021-2027-es évekre szólóan a megyei képviselők elfogadták a partnerek együttműködéséről szóló megállapodást. A szakolcai Erdőháti Múzeum, amely a határon túli fő partner lesz, a királyi családokról készített projektet. A megyei múzeumban a földszintet és a tetőteret felújítják, itt rendezik be a Pálffy-családról szóló kiállítást. A projekt célja az alsó-ausztriai és szlovák határvidék fontos nemesi családjai kulturális örökségének megőrzése és újjáélesztése, egyúttal közös európai kulturális útvonal kialakítása is. Az Európai Kulturális Útvonal létrehozását célzó kísérleti projektben szerepel Wilfersdorf, Szakolca, Detrekőváralja (Plavecké Podhradie), Malacka (Malacky) és Lanzenkirchen történelmileg fontos helyeinek revitalizációja, valamint e városok Európai Kulturális Útvonalként való népszerűsítése.

A képviselők tudomásul vették azt a tájékoztatást is, hogy a kerékpáros infrastruktúra területén két projekttervet kívánnak benyújtani a Partnerségi Tanácsnak. Ez konkrétan a kerékpárút Istvánlak és Szomolány közötti szakaszára vonatkozna, amelynek hossza 11,61 kilométer. Továbbá  a projekt része a Vág menti kerékpárút Sziládot Beregszeggel összekötő hídon átveezető szakasza is, amelynek hossza 7,4 kilométer.

A megye célja, hogy a kerékpárosok biztonságos közlekedéséhez megteremtse a megfelelő feltételeket, és elősegítse a meglévő, rekreációs  szerepet betöltő kerékpárúthálózat bővítését, valamint a motoros közlekedés helyett alternatív közlekedési lehetőségeket támogasson.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW