Nagyszombat megye: A megyeszékhelyen rendezték meg a legnagyobb sport- és jótékonysági rendezvényt, a Tisztelet és sport napját

Közzétett: 2024. 09 24.

Az Integráció minden gyermekre egyformán ragyog nevű polgári társulás szervezésében 2024. szeptember 23-án a nagyszombati Anton Malatinský stadion volt a helyszíne a Tisztelet és sport napja elnevezésű rendezvénynek. Ez volt a legnagyobb szabású országos sport- és jótékonysági összejövetel, amelyen mintegy 18 ezer diák vett részt egész Szlovákiából. A rendező társulást támogatta Nagyszombat megye, a szlovákiai megyék társulása, az SK8, valamint a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása is. A rendezvény fő üzenete, hogy megadja a gyerekeknek azt a biztonságérzetet, hogy problémáikkal nincsenek egyedül, és rávilágít a fiatalok integrációjának szükségességére is.

"Nagyszombat megye partnere annak a projektnek, amelynek köszönhetően együtt mondhatunk NEM-et a zaklatásra. A Tisztelet és sport napja egy oda elvezető híd, hogy Szlovákiában beszélhetünk és cselekedhetünk is annak érdekében, hogy a gyerekeket megvédjük a zaklatástól. Nekünk, felnőtteknek az a feladatunk, hogy beszéljünk a gyerekekkel, meghallgassuk őket, és mellettük álljunk a legnehezebb pillanatokban is. Teremtsünk nekik olyan környezetet, amelyben nem félnek megszólalni, ha valami baj van. Meg kell adnunk a fiataloknak azt a biztonságot, hogy minden problémára létezik megoldás, és nincsenek magukra hagyva. Erre a jótékonysági eseményre 18 ezer gyermeket hívtunk meg az ország minden részéről, köztük közel 10 ezer megyei középiskolás diákot. Hiszem, hogy az Udvariasnak lenni menő üzenet visszhangra talál a fiatalok és a legfiatalabbak körében is, hogy biztonságban érezhessék magukat a társadalomban" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke, aki az SK8 elnöke is egyben.

A Tisztelet és sport napját a felső tagozatos alapiskolások, valamint középiskolások részére rendezték meg. Az eseményt a jelenlévő 16 ezer diákon kívül Szlovákia-szerte minden iskolában élőben követhették a diákok. Országszerte különjáratokat indítottak, hogy a gyerekek vonattal vagy busszal eljussanak a rendezvényre.

A bűnmegelőzési csoport munkatársai is jelen voltak a stadionban. Tájékoztatást adtak a gyerekeknek és a pedagógusoknak arról, hogy hol és kihez fordulhatnak, ha zaklatás tanúi vagy áldozatai lesznek. A programban több szlovákiai előadó zenés műsora is szerepelt. Emellett volt focigála, amelynek keretében a szlovák futballválogatott egykori tagjai is pályára léptek az Integráció projektet képviselő csapat ellen, ahol gyerekek is játszottak. A napnak jótékonysági jellege is volt, mivel egy jótékonysági eseménnyel kötötték össze, amelynek bevételét karitatív célokra fordítják.

"Örülök, hogy a Tisztelet és sport napja messze túlmutat Nagyszombat határain. Ennek köszönhetően mostantól Pozsonytól Szinnáig (Snina) minden gyerek tudja, hogy nem kell félnie kimondani, ha gyűlölködő megnyilvánulások célpontja, vagy ne adj’ isten, zaklatás tárgya. Örülök, hogy olyan véleményformáló személyiségek csatlakoztak a Tisztelet és sport napjához, akikre a fiatal generáció felnéz, és tetteikkel pozitívan tudják befolyásolni a gyerekek viselkedését" – mondta Slavomír Krafčák, az Integráció projekt igazgatója, a rendezvény szervezője.

A bemutató mérkőzésen a szlovák labdarúgó-válogatott egykori személyiségeiből álló csapatban pályára lépett Michal Ďuriš, az FC Spartak Trnava labdarúgója is. A mérkőzés után így nyilatkozott: "Nekem is vannak gyermekeim, és igyekszem tiszteletre és alázatra nevelni őket. Ezért tetszett az ötlet, hogy egy nagy projekt részese legyek, amely a gyermekek megvédését támogatja ezektől a káros jelenségektől. Örülök, hogy ennek egész Szlovákiára nézve óriási hatása van, mert azt szeretnénk, ha minden gyermek biztonságos, befogadó és kölcsönös tisztelettel teli közegben nőjön fel."

A rendezvényt az Integráció minden gyermekre egyformán ragyog nevű polgári társulás szervezte. Az együttműködési memorandum értelmében a rendezvény partnerei a szlovákiai megyék társulása, az SK8, valamint a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása voltak.

A Tisztelet és sport napja elnevezésű rendezvényt 2022 óta rendezik meg, amikor a szlovák parlament szeptember 22-ét a Tisztelet napjává és a gyermekek elleni zaklatás felszámolásának emléknapjává nyilvánította.

Hasonló cikkek

Olvassa el is

Iratkozzon fel a hírlevélre
Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW