Nagyszombat megye megkezdte a D1-es autópálya feletti kerékpárhíd építését, amely az autógyárat köti össze a Nagyszombat melletti Zavarral

Közzétett: 2024. 10 17.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat folytatja a nagyszombati Stellantis autógyárat Zavar (Zavar) községgel összekötő Vág menti kerékpárút következő szakaszának építését. Az 1,7 kilométeres kerékpárút része lesz egy gyaloghíd is a D1-es autópálya felett. A megye már átadta a kivitelezőknek az építési területet a kerékpárút és a gyaloghíd esetében is. Az építési munkálatok teljes ára 1,8 millió euró, és a Szlovák Köztársaság Helyreállítási és Ellenállósági Tervéből társfinanszírozással valósulnak meg.

"Tanulmányunknak megfelelően a kerékpárutak építését városok és községek közelébe koncentráljuk, hogy az ár-érték arány elve alapján teljes értékű és fenntartható alternatívát jelentsen a munkába, iskolába ingázáshoz vagy egyéb aktivitások eléréséhez. A Zavart és a Stellantist összekötő kerékpárút az első olyan megyei projekt, amelyre a helyreállítási tervből kaptunk forrást. Most megkezdjük a D1-es autópálya fölötti kerékpárhíd építését. Az összes szükséges engedély megszerzésének köszönhetően az építési területet korábban átadtuk a kivitelezőnek, ami azt jelenti, hogy a munka egy részét még a téli időszak kezdete előtt elvégezzük" – mondta Jozef Viskupič nagyszombati megyeelnök.

A kerékpárút a harmadrendű úttal párhuzamosan halad a Stellantis autógyár melletti körforgalomtól Zavar község elejéig tartó szakaszon. A kivitelező a CS Kft., amely már megkezdte a földmunkákat. A D1-es autópálya feletti gyaloghíd építését a Swietelsky-Slovakia Kft./Cb-mont Kft. konzorcium végzi.

A kerékpárút építésének korai szakaszában az alapozási munkálatok folynak, ami miatt forgalomkorlátozásra volt szükség a D1-es autópályán. A Zavar község jelenlegi hídja alatti útszakaszt 400 méter hosszan mindkét irányban leszűkítették, miközben az érintett szakaszon a sebességet a sávok megtartása mellett csökkentették. Az adott szakaszon áthaladva fokozottan figyelni kell az ideiglenes közlekedési táblákat.

A kerékpárút és a gyaloghíd építési munkálatai összesen 1,8 millió eurót tesznek ki. Erre a célra a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat a Szlovák Köztársaság Helyreállítási és Ellenállósági Tervéből  kapott támogatást.

Hasonló cikkek

Olvassa el is

Iratkozzon fel a hírlevélre