Nagyszombat megye: Hozzálátnak az új európai pénzalapok lehívásához. A megye benyújtja az első kérvényt, miközben a tervdokumentációk kidolgozásához is EU-s forrásokat kívánnak elnyerni

Közzétett: 2023. 02 14.

Az új európai pénzalapok merítésének kérdéskörét is megvitatják Nagyszombat megye februári képviselő-testületi ülésén. A képviselők döntenek a megye első olyan vissza nem térítendő támogatást igénylő pályázatának jóváhagyásáról, amely a 2021-2027-es új programozási időszakra vonatkozik. A megye terveiben szerepel az is, hogy további öt projekt tervdokumentációjának elkészítéséhez is pénzügyi támogatást kérnek. Végül, de nem utolsósorban a megyei képviselők tájékoztatást hallgatnak meg arról, hogy milyen változásokra került sor a Nagyszombat megye integrált területfejlesztéséért felelős Partnerségi Tanácsban. Ez a testület dönt majd a 112,3 millió euró elosztásáról.

"Régóta készülünk az új európai források lehívására. A 2021-2027-es programozási időszakban rögtön szeretnénk kihasználni az első lehetőségeket. Az új programozási időszakban benyújtandó vissza nem térítendő támogatást igénylő kérvényünk tárgya egy másodrendű út korszerűsítése lesz Felsődiós és Szomolány között. További öt projekt tervdokumentációjának elkészítésére is szeretnénk pályázni 672 ezer eurós nagyságrendű támogatási kérvényünkkel. Ezek a projektek egyrészt középiskolai épületeink energiahatékonyságának növelését célozzák, másrészt pedig a regionális utak és hidak korszerűsítését a megye különböző pontjain" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke. Mint hozzátette: "az európai uniós források hasznos projektekre való hatékony felhasználásának köszönhetően előrelépést érhetünk el a megye modernizációjában is. Ezzel összefüggésben örülök annak, hogy az önkormányzatok a községekben és a városokban, valamint a társadalmi-gazdasági partnerek is további projekteket készítenek elő. Ezek támogatásáról a Partnerségi Tanácsban fogunk dönteni."

A megye öt projekt tervdokumentációjának elkészítésére javasolja európai uniós források igénybevételét. Ezek a megyei fenntartású középiskolai épületek energiahatékonyságának növelését célzó projektek, nevezetesen a pöstyéni Ľudovít Winter Vendéglátóipari Szakközépiskolában és a dunaszerdahelyi Szabó Gyula utcai Közös Igazgatású Szakközépiskolában. A másik három projekt a közúti infrastruktúra minőségének javítását célozza. Konkrétabban a II/561-es közúton Galantán a vasútvonal felett átívelő híd felújítását, továbbá a II/590-es út korszerűsítését a Sasvár-Morvaőr (Šaštín-Stráže) és Péterlaka (Petrova Ves) közötti szakaszon, valamint a II/502-as közúton Szomolány (Smolenice) és Verbó (Vrbové) közötti modernizációt.

Több szakaszban kellene megjavítani a Pozsony megye és Nagyszombat megye határától Verbóig (Vrbové) vezető útszakaszt. A II/502-es út tervezett korszerűsítési projektje a Felsődiós (Horné Orešany) és Szomolány (Smolenice) közötti szakaszon ugyanis szorosan összefügg ugyanezen út felújításával Alsódiósban (Dolné Orešany), itt a rekonstrukció már tavasszal elkezdődik.

Nagyszombat megye képviselő-testületének 3. rendes ülésére a jelenlegi választási időszakban 2023. február 17-én, pénteken 9 órától kerül sor a megyei hivatal épületében lévő teremben, Nagyszombatban a Starohájska utca 10-es szám alatt. A találkozó élő közvetítése a testületi üléseket közvetíYouTube-csatornán lesz elérhető. A program és az ülés anyaga a https://osam.trnava-vuc.sk/eSluzby/zastupitelstvo/ linken érhető el.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW