A Központi Válságalap 2023-ban is segítséget nyújt Nagyszombat megye településeinek

Közzétett: 2023. 06 15.

A Központi Válságalap Tanácsa 2023. június 16-án, kedden a Nagyszombat Megyei Hivatalban tartotta meg ülését. A tanács tagjai egy új pályázati kiírásról döntöttek, amely a válsághelyzetekkel kapcsolatos megelőző tevékenységre irányul. A pénzügyi támogatást legkésőbb 2023. június 30-ig lehet kérvényezni.

"A Központi Válságalapnak idén 63 tagtelepülése van. Nagyszombat megye olyan városairól és községeiről van szó, amelyek befizették a 2023-as tagsági díjat. A megye egy új pályázati kiírást kínál számukra, amely a természeti katasztrófák megelőzését szolgálja. Olyan projektekről van szó, amelyek többek között az árvízvédelmi tevékenységgel kapcsolatos vízmegtartó intézkedésekre vagy zöldtetős beruházásokra irányulnak. A települések az alapból 3 ezer eurót kaphatnak. Ráadásul a megye a kérvényezők önrészét 25-ről 5%-ra csökkentette" – mondtaJozef Viskupič nagyszombati megyeelnök.

A tanács az ülésen 5 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást ítélt meg Pozsonyfehéregyház (Biely Kostol) község számára. Az összeget egy Potočná utcai lakóházban történt gázrobbanás miatt a közterületen keletkezett szemét és törmelék felszámolására lehet fordítani. Pozsonynádas (Trstín) 3 ezer eurós vissza nem térítendő támogatáshoz jutott. Ez az összeg egy májusi özönvízszerű eső utáni károk felszámolását szolgálja.

A Központi Válságalapot a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat, valamint a Nagyszombat megyei Városok és Falvak Regionális Szövetsége Partnerségi és Együttműködési Memoranduma alapján 2009-ben hozta létre. A tagtelepülések számára ez egy de facto biztosítási eszköz, amelyből anyagi hozzájárulást kaphatnak a természeti katasztrófák vagy váratlan események következményeinek felszámolásával kapcsolatos kiadások egy részének fedezésére. A meghirdetett felhívásokon belül lehetőség van a megelőző intézkedések elvégzéséhez való hozzájárulás igénylésére is.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW