A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat középiskolái több mint 3700 elsőst fogadtak. A megye Rákfaluban kezdte az új tanévet.

Közzétett: 2023. 09 05.

A 2023/24-es tanév 2023. szeptember 4-én kezdődött a Nagyszombat megye által fenntartott 44 középiskolában is. Több mint 15 ezer diák ült be az iskolapadba, ebből több mint 3700 elsős. Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke a Pöstyéni járásban lévő  rákfalui (Rakovice) Egyesített Iskolában vett részt az ünnepélyes tanévnyitón.

"Nagyszombat megye ebben a tanévben is támogatja a minőségi oktatást és a fiatal tehetségek itthon tartását a megyében. Folyamatosan növeljük középiskoláink vonzerejét a felújításukra irányuló beruházásokkal. Aktuálisan a Pöstyén melletti Rákfaluban működő Egyesített Iskolában felújítottuk a bejáratot, közvilágítást és új padokat szereltünk fel. Az európai uniós forrásoknak köszönhetően traktorokat vásároltunk, és megkezdődött az üvegház nagyszabású felújítása is, amelynek az év végére kell elkészülnie. Ősszel folytatódik a park gyepének teljes helyreállítása, ahol öntözőrendszert is kiépítenek" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke. Az Egyesített Iskola Nagyszombat megye kertészeti, kerttervezési és gyümölcstermesztési központja.

Jelenleg a meglévő épület tetőterének átépítése zajlik, ahol öt új szaktantermet, ruhatárat, raktárt és vizes helyiségeket alakítanak ki a tanulók számára. A beruházás része a mozgássérültek számára kialakított szociális helyiség is, amely a földszinten kap helyet. Az iskola fejlesztésének részeként a megye egy második üvegház építését is tervezi egy szabadtéri tanterem kialakításával együtt. A fenntartó a kazánházat szintén felújítja, amelyhez új kondenzációs gázkazánokat vásárol. Továbbá folytatja az iskolapark élményszerű környezeti-oktatási területeinek bővítését szőlőültetvény telepítésével.

Emellett a megye európai uniós forrásokból több mint 1,1 millió eurós hozzájárulást kapott az iskola tárgyi és technikai eszközeinek korszerűsítését célzó projekthez. Ennek köszönhető a traktorok és egyéb taneszközök beszerzése. Emellett megkezdődött az üvegház rekonstrukciója is, amelynek az év végére kell elkészülnie. Az üvegházban végzett munkák mellett a kollégiumban szintén folynak a munkálatok, ahol a tanulók és a tanárok fürdőszobái és szociális helyiségei újulnak meg. Az akadálymentes közlekedés ugyancsak biztosított lesz, a mozgássérültek számára külső sorompó és lépcsősor épül.

A rákfalui Egyesített Iskola területén egy társadalmilag értékes, hat hektáros természet- és tájpark található, amelynek revitalizálását a Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal felügyeletével is végzik.

A megye a 2023/24-es tanévben támogatja az általa fenntartott középiskolákban a nem kellő érdeklődőt vonzó és perspektív szakirányokon tanuló diákokat. "Havi 50 eurós ösztöndíjban részesülhetnek az ilyen szakokon tanulók és a duális oktatási rendszerben részt vevő hallgatók. Emellett a megye a helyközi autóbuszjáratokon ingyenes utazást, valamint kollégiumi szállást biztosít számukra" – tette hozzá a Nagyszombat Megyei Hivatal oktatási szakosztályának igazgatója, Stanislav Pravda. Elmondta, hogy az új tanévben 25 középiskola csatlakozott a duális oktatási rendszerhez, mégpedig 17 megyei és 8 magániskola.

Nagyszombat megye folytatja a tornatermek és szabadtéri sportpályák építésének és rekonstrukciójának megvalósítását több mint 7 millió euró értékben. A tanévkezdéssel összefüggésben a következő hetekben ünnepélyesen megnyitják a korszerűsített sportpályát a galgóci Ivan Kupec Gimnáziumban. Szintén a közelmúltban fejeződött be a pöstyéni Elektrotechnikai Középiskola sportpályája rekonstrukciójának második üteme, továbbá Nagyszombat városával közösen a nagyszombati Ján Hollý Gimnázium sportpályáját is felújították.

Szeptember eleje hagyományosan a helyközi autóbusz-közlekedés menetrendjének változásával is jár. Az ARRIVA Nagyszombat, a Dunaszerdahelyi Autóbusz-közlekedési Vállalat és a SKAND Szakolca járművei újra az iskolai tanévben érvényes menetrend szerint közlekednek.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW