A turisták száma Nagyszombat megyében lépte túl elsőként a járvány előtti szintet

Közzétett: 2023. 08 30.

Nagyszombat megyének elsőként sikerült elérni a nyolc megye közül azt, hogy az ide látogató külföldi és hazai turisták száma újra elérje a 2019-es járvány előtti rekordszámot. Ez derül ki a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának legfrissebb adataiból.

"2019-ben megalapítottuk a Nagyszombat Megyei Idegenforgalmi Szövetséget. Azóta a működésével nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a többi megyéhez viszonyítva a mi megyénkben az ide látogató turisták száma már meghaladta a 2019-es járvány előtti rekord látogatottsági szintet. A világjárvány utáni szint elérése, sőt, túllépése olyan projekteknek köszönhető, mint például a kirándulóvonatok beindítása, Pöstyén fürdővárosának élményszerű bemutatása, a kerékpárbuszok működtetése, a tavaszi és őszi csónakázások, valamint az erdei körutak megszervezése. Mindezen lehetőségek bizonyára elősegítették a jó idegenforgalmi eredmény megszületését. A legnagyobb kihívást azonban a pöstyéni repülőtér bővítése és utasforgalmának felfuttatása jelentette. Közismert, hogy a megye a többségi részvényese a repteret működtető társaságnak. Miután ez megtörtént, sor kerülhetett a Tel-Aviv és Pöstyén közötti közvetlen légijárat beindítására is" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke. Mint hozzáfűzte, a megye folymatosan foglalkozik  a Morva és a Vág menti kerékpárutak újabb szakaszainak tervezésével és építésével is. Ezzel párhuzamosan támogatási rendszer működtetésével szintén támogatja a turizmus fejlesztését is.

2023 júniusában a szlovákiai szálláshelyeken a foglalások alapján a turisták 11%-kal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el itt, mint a turisztikai szempontból rekordévnek számító 2019-ben. Az egyetlen kivétel Nagyszombat megye, amely 2023 júniusában magasabb látogatottságot regisztrált, mint 4 évvel korábban, így a külföldiek és a belföldi látogatók száma már meghaladta a Covid előtti szintet. Nagyszombat megye szállodáit, panzióit és egyéb szálláshelyeit a nyári szünet előtti hónapban 41 761 látogató kereste fel, és összesen 145 742 éjszakát töltött el ezekben. Ez 2019 júniusához képest 0,78%-os emelkedést jelent, a vendégéjszakák száma pedig 4,18%-kal nőtt. Míg 2019 júniusában Nagyszombat megyében 139 888 vendégéjszakát regisztrált a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala, 2023 júniusában ez a szám már 145 742-re emelkedett.

A statisztikai hivatal adatai szerint tavaly éppen az izraeli látogatók töltöttek Nagyszombat megyében átlagosan 11,75 éjszakát, míg az összes külföldi turista átlaga mindössze 3,61 éjszaka volt.

"Csak idén több mint 2400-an vettek részt kalandtúrákon és egyéb kirándulásokon, amelyeket a megyei fenntartású szervezetekkel együttműködve is szervezünk. Feladatunk továbbá az is, hogy az Élmények megyéjét népszerűsítsük a külföldi turisztikai kiállításokon is. Ezért voltunk jelen idén Tel-Avivban, Dubaiban, Rijádban, Budapesten és Prágában az idegenforgalmi kiállításokon. A turizmus területén tevékenykedő más szervezetekkel is együttműködünk, mi vagyunk a fő partnere a Gastrolove (nem)konferenciának. Ennek az a célja, hogy a szakembereken kívül ösztönözze a gasztronómia és a vendéglátás területén dolgozókat, valamint nevelje ki a következő generációt" – tette hozzá Agáta Mikulová, a Nagyszombat Megyei Idegenforgalmi Szövetség igazgatónője.

Nagyszombat Megyei Idegenforgalmi Szövetség számos partnerrel együttműködik. Ide sorolható a Jozef Mak menedékház megépítése a Kis-Kárpátokban, a Smolenická fčela nevű szünidei ingajárat, valamint Alfons Mucha Virágvilágok című munkáinak kiállítása a pöstyéni Fürdőszigeten.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW