Nagyszombat megye 2023-ban 19 millió eurót fordított a közúthálózat korszerűsítésére

Közzétett: 2023. 12 28.

Nagyszombat megye 2023-ban négy olyan hídszerkezetet újított fel, amelyek a Nagyszombat Megyei Közútkezelő és Karbantartó Vállalat hatáskörébe tartoznak. A hidak korszerűsítésére összesen 8,9 millió eurót fordítottak, ebből két híd modernizálásának kiadásait a megye az Integrált Regionális Operatív Programból lehívott vissza nem térítendő támogatásból fedezte. Emellett összesen 10,1 millió eurót fordítottak a másod- és harmadrendű utak korszerűsítésére.

"Elszántan folytatjuk azoknak a súlyos problémáknak a megoldását, amelyek a hidak állagmegőrzésének korábbi elhanyagolása miatt gyülemlettek fel. Szlovákia más megyéiben is nyugtalanítja az embereket a hidak rendkívül rossz állapota. Kiemelten kezeltük a rossz vagy balesetveszélyes helyzetek megszüntetését. Ugyanígy azt is, hogy a hidakat alkalmassá tegyük a megnövekedett forgalomterhelés elbírására. A legnehezebb és legbonyolultabb logisztikai műveletnek a galgóci híd teljes körű felújítását tartom, amely megyénkben a leghosszabb híd. Sikerként könyvelem el Sopornya község közelében egy teljesen új híd megépítését a Jarčie-patakon át, valamint az erdőháti Szentistváncoborfalván a Chvojnica-patakon átívelő új hidat. Ezeket a projekteket is sikerült 2023-ban befejeznünk, és örülök, hogy ezeknek köszönhetően jelentősen javítottuk a közúthálózat állapotát" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

Galgócnál 2023 augusztusában az utóbbi hat év egyik legnagyobb infrastrukturális beruházása fejeződött be. Itt a Vág folyón átívelő 343 méter hosszúságú hidat korszerűsítette a megye. A hídfelújítás összköltsége elérte az 5,6 millió eurót. A megye ehhez a projekthez 5,3 millió euró vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulást kapott európai forrásokból.

A Jarčie-patak hídja szintén teljes korszerűsítésen esett át Sopornya (Šoporňa) község közelében. Itt halad át egy másodrendű út is.  A balesetveszélyes állapot miatt az eredeti, 38 méteres hidat teljesen le kellett bontani, és újat kellett építeni helyette. A megye ennek a beruházásnak a megvalósításához 2,1 millió eurós támogatást kapott európai uniós forrásokból. A Sopornya melletti hídfelújítás során először használtak ideiglenes áthidalást. Az ideiglenes hídkonstrukció a Nagyszombat Megyei Közútkezelő és Karbantartó Vállalat tulajdona, amelyet más hídkorszerűsítések alkalmával is felhasználnak majd.

Vadonatúj hidat adott át rendeltetésének a megye Felsődiós (Horné Orešany) községben is.  A megye 493 ezer eurót fektetett be az itt lezajlott építési munkálatokba, valamint további 704 ezer eurót különített el a Szentistváncoborfalván (Popudinské Močidľany) található Chvojnica-híd teljes körű felújítására.

Emellett 2023-ban Nagyszombat megye további kiválasztott másod- és harmadrendű útszakaszokat is modernizált. Ezeknek a beruházásoknak az összértéke elérte a 10,1 millió eurót. Például a Pozsony és Nagyszombat megyék határától vezető másodrendű útszakasz teljes korszerűsítésen esett át. Ez 5,7 kilométer hosszú, és Alsódióson (Dolné Orešany) át egészen Felsődiós község határáig vezet. További példa a Lég községen áthaladó 2,4 kilométeres útszakasz a Dunaszerdahelyi járásban. A megye a két beruházáshoz összesen 6,2 millió euró vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulást pályázott meg sikeresen az Integrált Regionális Operatív Program forrásaiból. Saját költségvetéséből fedezte például egy 5 kilométeres útszakasz felújítását Galánta és Vízkelet között, valamint a Pöstyéni járásban található harmadrendű út modernizálását, amely Nagykosztolány (Veľké Kostoľany), Nézsnafalva (Nižná) és Vittenc (Chtelnica) községeket köti össze.

A 2024-es megyei költségvetésben 32 millió eurót különítettek el a közúthálózat korszerűsítésére. A tervben szerepel például a Galgóc és Vittenc közötti út megjavításán kívül Szelincs (Zeleneč) és Zavar (Zavar) falvak felújításra szoruló útjain bizonyos szakaszok felújítása is. A tervek számolnak még a Szenice Csácsó (Čáčov) városrészében található útszakasz burkolatának rendbehozatalával is, továbbá az Alsószeli és Királyrév községeket összekötő út javításával. A megye ugyancsak folytatja a turisztikai célpontokhoz vezető utak kiépítését, és azzal számol, hogy egy  várhatóan 400 ezer euró költségvetésű utat létesít a Szent Katalin-kolostorhoz. A kerület tervei között szerepel Királyréven a Fekete-vízen átívelő híd és a holicsi Chvojnica-híd felújítása. Nagyszombat megye vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulást igényelt európai uniós alapokból a Felsődiós és Szomolány (Smolenice) közötti útszakasz korszerűsítésére.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW