Nagyszombat megye: A megyeszékhelyen hamarosan megnyílik a Fő utcai kreatív központ. Sikeresen lezajlott az épület használatba vételének engedélyeztetése.

Közzétett: 2023. 10 12.

Nagyszombat megye a megyeszékhelyen befejezte a Fő utca 17-es szám alatti épület felújítását, amelyben hamarosan hivatalosan is megnyílik az új Nagyszombati Kreatív Központ. Szeptember végén sikeresen lezárult az épület használatba vételének engedélyeztetése. Ennek köszönhetően a felújított helyiségekben ténylegesen is beindulhat a Nagyszombati Kreatív Központ projektje. Az eddigi rendezvényeket csak ideiglenes helyszíneken tudták megtartani. A projekt összköltségvetése 8 millió euró. Ebből a megye csaknem 7,7 millió eurót fedezett európai uniós forrásokból.

"Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy újra életre keljen a független kultúra hagyományos tere. Nagyszombatban befejeztük a Fő utca 17-es szám alatti épület felújítását, és megtörtént a használatba vételi eljárás is. A megye a Nagyszombati Kreatív Központ létrehozásával cselekvően támogatja a kreativitással megáldott személyek mellett az egész kulturális-kreatív ipart is. Ez új munkahelyek  létrejöttét is eredményezheti ebben a szektorban. Négy pályázati felhívásunkat már korábban közzétettük, és még ősszel további kettőt is meghirdetünk. A sikeres pályázók európai uniós forrásokból származó támogatásnak köszönhetően egy évig kedvezményesen használhatják a központ helyiségeit. Örülök, hogy nagy az érdeklődés a helyiségek bérbevétele iránt" – mondta Jozef Viskupič. Mint Nagyszombat megye elnöke hozzátette, a közeljövőben bútorokkal rendezik be a helyiségeket, valamint speciális gépekkel, technológiákkal és szoftverekkel is ellátják a műhelyeket.

"Október 1-től új műhelyekbe költözhetnek azok a résztvevők, akik a vállalkozásokat támogató programokba jelentkeztek be. Reméljük, hogy nemcsak helyiséget biztosítunk, és coaching formájában mentorálással támogatjuk az érdeklődőket, hanem emellett barátságos és kreatív környezetet is teremtünk egy kreatív közösség létrejöttéhez. Nagyon várjuk azt, hogy a kreatív központtal a hivatalos megnyitó után a nagyközönség is megismerkedhessen. Több mindent tervezünk, meg lehet tekinteni a helyiségeket, továbbá kiállítással és egy érdekes programmal is készülünk helyi művészek és támogatott szervezetek  bevonásával" – tette hozzá Zuzana Bezáková, a kreatív központ igazgatónője.

A Nagyszombati Kreatív Központ része lesz a megye első technológiai FABLAB-ja. Ebben nagy és kis formátumú 3D nyomtatókat, 3D szkennert, valamint bakelit- és lézervágót is láthatnak az érdeklődők. A MEDIALAB a legújabb technológiákkal és szoftverekkel felszerelt berendezéseket kínál majd a virtuális valósághoz, a grafikai tervezéshez és a kreatív programozáshoz. Próbákra is lesz lehetőségük nemcsak a garázszenekaroknak, hanem kórusoknak és egyéni érdeklődőknek is. A központban szintén helyet kap egy olyan kézműves műhely, ahol modern munkaeszközök is rendelkezésre állnak, valamint előadóterem és stúdiók lesznek a kreatív iparban tevékenykedő kis- és középvállalkozóknak.

A közeljövőben a kreatív központ pályázatot ír ki az utolsó szabad műtermek kiadására. A kulturális és kreatív iparban dolgozóknak lehetőségük nyílik arra, hogy helyiségük legyen itt. Az értékelő bizottság a pályázók kiválasztásakor figyelembe veszi a projekt üzleti potenciálját, de azt is, hogy milyen mértékben járul hozzá a helyi piac gazdagításához, teremt-e új munkahelyeket és milyen ​​hatást gyakorol a fenntarthatóságra.