Nagyszombat megye: A nyilvánosság javaslatokat tehet Nagyszombat megye díjának odaítélésére

Közzétett: 2023. 04 04.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat 2023-ban is lehetőséget ad a nyilvánosságnak, hogy javaslatok szülessenek Nagyszombat megye díjának odaítélésére. Az elismerést olyan személyek és kollektívák kaphatják meg, akik, illetve amelyek hozzájárultak a megye fejlődéséhez. A javaslatokat 2023. április 21-ig lehet megtenni.

"Már hagyománynak számít, hogy elismerjük azon emberek tevékenységét, akik az év folyamán a megyét képviselték, és az élet számos területén jelentős eredményeket értek el. Nagyszombat megye díjának jelentősége abban rejlik, hogy a díjazottakat megismeri a széles nyilvánosság. Tavaly 29 díjat adtunk át, közte két kollektívának. Bízom abban, hogy a széles nyilvánosság idén is sok olyan fontos személyiséget jelöl majd a díjra, akiknek köszönhetően a megye jobb hellyé válik" – mondta Jozef Viskupič nagyszombati megyeelnök.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat Díját hét kategóriában osztják ki: oktatás, kultúra, sport, egészségügy, szociális ellátás, közlekedés és civil szféra. Megyei kitüntetéssel méltányolhatják a kerület fejlesztéséhez való hozzájárulást humanitárius, jótékonysági, tudományos, pedagógiai, kulturális, művészeti, publicisztikai, művészeti, szociális ellátás, közhasznú, vállalkozói, műszaki, illetve sport területen, valamint a hősies helytállást, az emberséges cselekedetet vagy a bátorságot. A díjjal együtt jár egy műalkotás.

Tavaly, 2022-ben díjazták többek kötött Slavomíra Valachovát, a galgóci Művészeti Alapiskola pedagógusát, aki már csaknem fél évszázada tanít. Munkáját a képzőművészetnek, valamint annak szentelte, hogy a tanulókban és a diákokban felkeltse a művészetek iránti vonzalmat. Elismerést vehetett át Peter Michalovič etnomuzikológus is, aki több monográfiát jegyez az erdőháti régió népzenéjéről. Szintén díjazott lett a galántai Szent Lukács Kórház és Rendelőintézet neurológiai osztályának kollektívája.

A díjakat a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat adományozza megyei, városi vagy települési képviselők, megyei képviselői csoportok és szakbizottságok javaslatai alapján. Intézmények és polgári társulások mellett Szlovákia valamennyi polgára tehet javaslatokat a megyei elismerések odaítélésére.

A jelöléseket azon a formanyomtatványon lehet beküldeni, amelyek Nagyszombat megye megyei kitüntetésekre vonatkozó 2019/48. számú általános érvényű rendeletének mellékletében találhatóak, a javaslat indoklásával együtt, valamint mellékelni kell az illető beleegyezését is személyes adatainak felhasználására. A beadási határidő 2023. április 21. A javaslatokat az alábbi címre kell postázni: Úrad Trnavského samosprávneho kraja, Starohájska 10, 917 01 Trnava, vagy leadni a hivatal iktatójában. A szükséges dokumentumok elérhetőek Nagyszombat megye honlapján.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW