Nagyszombat megye: A szólásszabadság emlékműve Nagymácsédban. A megye folytatja az előkészületeket egy kegyeleti hely kialakítására.

Közzétett: 2024. 02 21.

Tragikus eseményre emlékezünk 2024. február 21-én, szerdán: hat évvel ezelőtt ezen a napon gyilkolták meg Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát. Nagyszombat megye önkormányzata fontosnak tartja, hogy emlékezzen a két fiatalra, és emlékeztessen a szólásszabadság fontosságára. Ezzel párhuzamosan folytatja az előkészületeket egy kegyeleti emlékhely kialakítására. Várhatóan még idén elkezdődik a nagymácsédi Szólásszabadság-emlékmű építése, miután kiadják az összes szükséges engedélyt.

"A hozzátartozókkal egyeztetve úgy döntöttünk, hogy a nagymácsédi tragédia helyszínén megépítjük a Szólásszabadság-emlékművet. 2021-ben művészeti-építészeti pályázatot hirdettünk. A beérkezett pályamunkák közül szakértőkből álló zsűri választotta ki a Kert című nyertes pályázatot. A hozzátartozók kérésére tavaly megtörténtek a bontási munkálatok azon az ingatlanon, ahol a emlékhely megépül. A kivitelezési munkákat várhatóan még idén megkezdjük, miután megkapjuk az építési engedélyt, és lezárul a közbeszerzés. Az emlékmű az egyensúlyhiány érzése és az állandó változás jelképe lesz. Emlékeztet a múlt nemkívánatos eseményeire, és teret ad az elmélkedésnek, a jövőbe tekintésnek. Szimbolikájának azonban ma is megvan a helye a társadalomban, mert a szólásszabadság és a vele való visszaélések esetei itthon és a nagyvilágban is nagyon időszerűek" – mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke hozzáfűzte, hogy összesen 500 ezer eurót különítettek el erre a célra a megyei költségvetésből. Várhatóan idén ebből 200 ezer eurós ráfordításra lesz szükség a projekt beindításához.

Nagyszombat megye 2021 decemberében művészeti-építészeti pályázatot írt ki, majd a zsűri csaknem harminc szlovákiai és határon túli pályamű közül választhatott. A pályázat eredményét 2022 májusában hirdették ki, és a Kert nevű pályázattal Benjamín Brádňaský, Vít Halada és Martin Piaček közös projektje végzett az első helyen. A nyertes pályamunka az egyensúlyhiányt kívánja jelképezni egy lejtős tereppel, amely esélyt ad az elmozdulásra, és a tartós változás lehetőségének érzetét kelti. A nyertes képzőművészeti-építészeti pályázattal kapcsolatos valamennyi információ elérhető a www.slobodaslova.sk honlapon.

A rokonok kérésére 2023 márciusában a telken lévő összes objektumot lebontották. Eltávolították a kaput is, amelyet jelenleg a Galántai Honismereti Múzeum raktárában tárolnak, hátha a jövőben felhasználják.

Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának 6. évfordulóján Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke személyesen rója le kegyeletét emlékük előtt 2024. február 21-én, szerdán 8 óra 30 perckor Nagymácsédban, a tragédia helyszínén.

Nagyszombat megye 2018-ban Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát in memoriam Anton Srholec-szabadságdíjjal tüntette ki. 2019 végén az ő tiszteletükre Szlovákia mindenféle maffia ellen elnevezéssel konferenciát szerveztek, amelyen szlovák és olasz újságírók, valamint jogászok vettek részt. A megye továbbra is érdekelt abban, hogy vitafórumok témái legyenek a civil társadalom fejlesztését célzó kezdeményezések és oktatási tevékenységek.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW