Nagyszombat megye az intézménytelenítés keretében új családi házakat épített a Dunaszerdahelyi járásban. Ezzel 60 embernek biztosít lakhatást.

Közzétett: 2023. 10 10.

Nagyszombat megye fenntartóként célul tűzte ki az ekecsi Gyermek és Felnőtt Szociális Otthon ún. intézménytelenítését. Ez az átalakítás befejeződött, mivel elkészültek az új akadálymentes és alacsony energiaigényű családi házak. A modern objektumokban természetes környezetben 60 férőhelyet alakítottak ki a szociális ellátásra ráutalt felnőttek és gyermekek részére. Nem mellékesen ez a szociális központ idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját.

"Sikeresen befejeztük az ekecsi Gyermek és Felnőtt Szociális Otthon ún. deinstitucionalizálását, tehát az intézményiről a közösségi formára való átállást a szociális gondoskodás terén. Ez egy ambiciózus projekt volt. Az Ekecs-Apácaszakállason, valamint Nyárasdon megépült új családi házaknak köszönhetően a Dunaszerdahelyi járásban még tovább javul a szociális szolgáltatások színvonala. A családi házak átadásával tovább javítjuk a szociális ellátást, valamint az egészségkárosultak és értelmi fogyatékkal élők szociális integrációját és bevonásukat a munkafolyamatokba. Ezért is döntöttünk úgy, hogy tíz modern, alacsony energiaigényű, akadálymentesített lakóegységet építünk. Összesen akár 60 gondozott személy is elhelyezhető itt, akik megkapják az esélyt a lehető legnagyobb mértékű önálló életvitelre" – mondta Jozef Viskupič. A nagyszombati megyeelnök hozzátette, hogy az első lakók a tervek szerint a jövő év elején költözhetnek be.

Három újonnan épült ház található Ekecsen, egy Apácaszakállason és egy Nyárasdon. Megtörtént valamennyi épület átvételi eljárása, és benyújtották a használatba vételhez szükséges kérvényeket. Jelenleg folyamatban van a közbeszerzés a konyhabútorokra és a háztartási gépekre, amelyekkel felszerelik az egyes lakóegységeket. Az építési munkák összköltségvetése meghaladta a 3,2 millió eurót, a kiadásokat a megye az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól kapott támogatásból fedezi, amelyet az Integrált Regionális Operatív Program (IROP) forrásaiból sikeresen pályázott meg. A beruházást 5%-os önrésszel a megye társfinanszírozás keretében támogatta.

"Ma két okunk is van az ünneplésre. Az első az új családi házak építésének befejezése, a második pedig alapításunk 70. évfordulója. A szociális otthon magas színvonalú és átfogó szociális szolgáltatásokat nyújt, miközben nagy hangsúlyt fektetünk lakóink egyéni igényeire. Létesítményünkben jelenleg 54 alkalmazott dolgozik, akik szeretetteljes és biztonságos második otthont teremtenek a szociális szolgáltatásokat igénybe vevők számára" – mondta Veres Tibor, az ekecsi szociális otthon igazgatója. Hozzátette, hogy az intézményben jelenleg 52 gondozottat látnak el.

Nagyszombat megye a közeljövőben tervezi az általa fenntartott ekecsi Gyermek és Felnőtt Szociális Otthon meglévő épületének korszerűsítését is. A felújítás a terápiás központ épületében lévő szociális létesítményeket érinti majd. Jelenleg folyamatban van a közbeszerzés a kivitelező kiválasztására. Emellett a megye tervezi az épület hőszigetelését. Már készül az erre vonatkozó tervdokumentáció. A beruházást a megyei költségvetésből finanszírozzák, becsült összértéke 110 ezer euró.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW