Nagyszombat megye biztosítja, hogy a bősi menekültközpontban lakó gyerekek eljussanak az iskolákba

Közzétett: 2024. 03 04.

Nagyszombat megye a Dunaszerdahelyi járás négy alapiskolájába biztosítja azoknak a gyerekeknek az eljutását, akik Oroszország Ukrajna elleni agressziója következtében a bősi menekültközpontban vannak elszállásolva. A tanulókat az iskolába, valamint vissza is szállítják, megteremtve ezzel számukra azt a lehetőséget, hogy oktatásban részesüljenek. A közlekedés biztosítását a megye mellett a belügyminisztérium is finanszírozza.

"Már két éve szisztematikusan támogatjuk azokat az embereket, akiknek a háború miatt el kellett hagyniuk a saját országukat. Ezúttal 59 gyermek közlekedésének biztosításáról van szó, mivel a bősi alapiskola kapacitása nem engedte, hogy ebbe az oktatási intézménybe járjanak. A belügyminisztériummal együttműködve az ukrajnai gyerekeket három dunaszerdahelyi és egy somorjai alapiskolába szállítjuk, hogy biztonságban eljussanak az iskolába, majd vissza Bősre. Azért is biztosítjuk a plusz járatokat, mert a helyközi autóbuszjáratok kapacitása nem volt elég a megnövekedett utasszám kiszolgálására. Nekünk pedig fontos, hogy minden utas kényelmesen utazhasson" – mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke hozzátette, hogy az oda-vissza közlekedés a közlekedési minisztériummal karöltve a jelenlegi tanév végéig biztosított. Mindkét fél közel 21 ezer eurót fordít erre a célra.

Az ukrajnai gyerekeket a bősi menekültközpontból három dunaszerdahelyi alapiskolába – Smetana ligeti alapiskola, Jilemnický utcai alapiskola, valamint a Komenský utcai alapiskola épülete – , továbbá a somorjai Bél Mátyás Alapiskolába szállítják. Az oktatási intézményekbe szállításuk 2023 szeptemberétől valósul meg a megye támogatásával, amikor a kerület segítő kezet nyújtott a Mareena Polgári Társulásnak, amely a menekültek szlovákiai társadalomba való integrálásán munkálkodik.

Nagyszombat megye az ukrajnai fegyveres konfliktus kezdete óta a galántai Műszaki Szakközépiskola kollégiumában szállást és étkezést biztosít a menekülteknek. Ezen a helyen az ukránok szlovákok iránt érzett hálájának kifejezéseként Tetiana Matiiko ukrán művész jóvoltából egy falfestmény született. A megye középiskolai oktatást is biztosít, továbbá segít az ukránoknak a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben, mindezt többek között az általa fenntartott intézményekben kínálkozó munkalehetőségek biztosítása révén.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW