Nagyszombat megye: Elindult a Juttassuk vissza a könyveket az iskolákba! elnevezésű verseny, amely írásra és olvasásra ösztönzi a gyerekeket

Közzétett: 2024. 02 19.

Február 15-től Szlovákia egész területéről óvodák, valamint alap- és középiskolák kapcsolódhatnak be a 12. alkalommal sorra kerülő Juttassuk vissza a könyveket az iskolákba! elnevezésű, népszerű olvasási versenybe. A verseny fő célja, hogy a gyerekeket könyvolvasásra ösztönözze. Az idei év újdonsága a mikroelbeszélésíró verseny.

"A könyvek rendszeres olvasása olyan, mint a felfedezés véget nem érő kalandja. Az olvasásnak köszönhetően érdekes emberekkel ismerkedhetünk meg, érdekes helyekre juthatunk el. Bónuszként pedig az olvasás fejleszti a kreativitást és a szövegértést. Nagyszombat megye ezért is csatlakozott a 12. alkalommal megrendezett Juttassuk vissza a könyveket az iskolákba! elnevezésű olvasásnépszerűsítő verseny szervezéséhez. Bízom abban, hogy minden résztvevő megtapasztalhat valami újat" – mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke hozzátette, hogy a megyei önkormányzat a kerületből három kisorsoltat jutalomban részesít.

A versenybe egyszerű a jelentkezés. Elég elolvasni egy szabadon választható könyvet, és írni róla egy rövid beszámolót, legfeljebb két oldal terjedelemben. Ebben az olvasó kifejti, miért  az adott könyvet választotta, és mit adott számára a mű. Az óvodások az óvónő vagy a szülő segítségével rajzot készítenek. Az alsó tagozatos alapiskolások szöveget vagy képet küldenek, vagy akár mindkettőt. A versenyben nem a pályaművek irodalmi színvonalát értékelik, hanem az olvasás fontosságát hangsúlyozzák. Az egyes kategóriák nyerteseit a beküldött pályaművek közül sorsolással határozzák meg. A mikroelbeszéléseknek egy-két normaoldalasnak kell lenniük.

A versenyre 2024. április 1-ig lehet jelentkezni. A versenyzők sokféle díjra számíthatnak. Jutalmazzák majd a legaktívabb iskolát, továbbá a Könyvangyalokat, akik az irodalom felé irányítják a fiatalokat. Utóbbi elismerésre a diákok jelölhetnek olyan könyvtárost, szlováktanárt vagy nevelőt, akik a diákokat támogatják abban, hogy olvassanak. Az ünnepélyes eredményhirdetés és a díjátadó április végén lesz.

A Juttassuk vissza a könyveket az iskolákba! elnevezésű versenyt a Pozsonyi Kerületi Önkormányzat szervezi együttműködve a Tanulás nevetve (Učenie s úsmevom) Polgári Társulással, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzattal, valamint más megyei önkormányzatokkal. Bővebb információk a www.vratmeknihydoskol.sk honlapon találhatók.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW