Nagyszombat megye elkezdte az alsódiósi út felújítását, amit európai uniós forrásokból finanszíroz

Közzétett: 2023. 04 20.

Nagyszombat megye elkezdte a II/502-es számú út teljes felújítását, amely Pozsony és Nagyszombat megye határától Alsódióson (Dolné Orešany) át egészen Felsődiós (Horné Orešany) határáig vezet. Az 5,7 kilométer hosszú útszakasz modernizációja valamennyi típusú gépjármű kizárását igényli erről a szakaszról, és két fázisban valósul meg. A megye erre a projektre 4,1 millió eurós vissza nem térítendő támogatást nyert el az Integrált Regionális Operatív Programból. Az építési munkálatokat a Skanska cég végzi, amely 3,6 millió eurós ajánlatával lett a közbeszerzés győztese. A munkák legfeljebb 8 hónapig tartanak.

"A múlt hónapban elkezdtük a Parná-patak fölött átívelő felsődiósi híd teljes felújítását, amire a megyei költségvetésből különítettünk el forrásokat. Most tovább folytatjuk az infrastruktúra modernizálását ebben a régióban, és újabb fontos közlekedési útvonal felújítását kezdjük meg, amely Pozsony és Nagyszombat megye határától Alsódióson át egészen Felsődiós határáig vezet. Az 5,7 kilométeres útszakasz modernizációjára 4,1 millió eurós vissza nem térítendő támogatást nyertünk el" – mondta Jozef Viskupič nagyszombati megyeelnök.

A projekt részeként felújítják az úttestet, miközben a község külterületén mindkét irányban bővítik azt. Az egész szakaszon kicserélik a vízáteresztő részeket, és kijavítják a szegélyeket. A modernizáció keretében akadálymentesített, vízszintes útburkolati jelekkel és csúszásgátlóval ellátott gyalogátkelőt szintén létesítenek, továbbá rendbehozzák az autóbusz-megállóhelyeket. Alsódiós belterületén elektronikus sebességmérőket helyeznek el, a községbe érkezéskor pedig a sofőröket lassításra késztető eszközök lesznek.

A felújítási munkálatok teljes útlezárást igényelnek, ezért a lakosoktól türelmet kérek. Kerülőutakat jelöltünk ki, valamint a helyközi autóbuszjáratok működését is a változásokhoz igazítottuk" – tette hozzá Jozef Viskupič. A nagyszombati megyeelnök azt is elmondta, hogy a munkálatokat fázisokra bontják, és az elkészült útszakaszokat fokozatosan lehet is majd használni.

Az első szakaszban a Pozsony és Nagyszombat megye határától az alsódiósi útkereszteződésig tartó útszakaszt modernizálják. Ez teljes útzár mellett történik valószínűleg július közepéig, miközben a személygépkocsik és az autóbuszok számára kijelölt kerülőút mindkét irányban Ottóvölgyön (Doľany), Felsőhosszúfalun (Dlhá) és Gósfalván (Košolná) keresztül vezet.

A második szakaszban, amelynek során szintén teljes útzár lesz, az említett alsódiósi útkereszteződéstől Felsődiós határáig tartó útszakaszon valósul meg a felújítás. A gépjárművek a Gósfalván és Szárazpatakon (Suchá nad Parnou) át vezető kerülőutat használhatják majd. Az autóbuszok a Nagyszombat megyei Közútkezelő és Útkarbantartó Vállalat által előkészített úton közlekedhetnek. A tehergépjármű-forgalmat mindkét szakasz esetében Modor után Gidrafa (Budmerice), Rózsavölgy (Ružindol) és Nagyszombat irányába terelik.

A helyközi autóbuszjáratok Alsódióst továbbra is érintik. A Vittenc (Chtelnica) – Szomolány (Smolenice) – Modor – Bazin – Pozsony járat esetében 2023. április 17-től, hétfőtől a kerülőút miatt néhány megállóból változik a buszok indulási ideje. Az Alsódióson keresztül közlekedő buszok menetrendje az utasszállítást végző cég, az Arriva Nagyszombat honlapján érhető el.

Az ideiglenes közlekedési jelzéseket összehangolták a felsődiósi hídfelújítással, amelyet a megye március közepén kezdett el. A megyei költségvetésből 493 ezer eurót különítettek el erre a célra, miközben a híd teljes felújítása július közepéig tart.

A megye a Pozsony megye határától Feldősiósig tartó útszakasz felújítása mellett tervezi a Felsődiós és Szomolány közötti, 4,9 kilométer hosszú szakasz modernizálását is, ami az elsőként említett szakaszhoz kapcsolódik. A kerület erre közel 5 millió eurós vissza nem térítendő támogatást igényel. A megye célja, hogy egészen Verbóig (Vrbové) felújítsa a II/502-es utat, miközben a további szakaszok modernizálását társfinanszírozással szeretné megvalósítani európai uniós forrásokból.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW