Nagyszombat megye és Nagyszombat városa együttműködési memorandumot írtak alá. A cél, hogy a tömegközlekedés effektívebb legyen.

Közzétett: 2024. 03 07.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat és Nagyszombat városa együttműködési memorandumot írt alá, amely a megyei székhely tömegközlekedésének szervezésére irányul. Az együttműködés célja, hogy a tömegközlekedés effektívebb és színvonalasabb legyen, amit a helyközi és a városi autóbusz-közlekedés összehangolásával szeretnének elérni.

"A megyei autóbusz-közlekedésben 2022 januárjában vezettük be a megye zónákra osztását és a bérleteket. Az utazás színvonalának emelése pozitív visszhangot váltott ki Nagyszombat városvezetése körében. Érdeklődtek aziránt, hogy a városi tömegközlekedést integrálják a megyeivel. Ezért egyesítjük erőinket, és lépéseket teszünk annak érdekében, hogy megvalósítsuk a Nagyszombat megyében élő emberek hatékony és praktikus utazásának vízióját. A gyakorlatban ez azt jelenti majd az utasok számára, ha például valaki Szárazpatakról Nagyszombatba megváltott jeggyel utazik, akkor ugyanaz a jegy a városi buszközlekedésben is érvényes lesz. Ugyanakkor a terveink között szerepel, hogy a helyközi buszjáratokat üzemeltető autóbusz-közlekedési vállalatok járművei megálljanak a városi megállókban is. Ezzel biztosítjuk az állandó utasok olcsóbb és könnyebben tervezhető utazását. Úgy gondolom, hogy ezzel a lépéssel vonzóvá tesszük az autóbuszos közlekedést, ami javítja a megyeszékhely közlekedési helyzetét" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke. Hozzátette, hogy jelenleg mindkét félnél folynak az előkészületek, például műszaki és adminisztratív szempontból. Ezt követően a megye és a város közös menetjegyet alakít ki.

Peter Bročka, Nagyszombat polgármestere hozzáfűzte, hogy "a tömegközlekedés minőségének és elérhetőségének javítása legfontosabb prioritásaink közé tartozik. Örömmel tölt el, hogy Jozef Viskupič megyeelnök személyében olyan stabil partnerünk van, akit hasonló célok vezérelnek."

A Nagyszombat város területén érvényes bérletek közös bevezetése mellett a két fél a helyközi és a városi autóbusz-közlekedés összehangolásán is dolgozik majd, hogy azok minél jobban illeszkedjenek egymáshoz. A közös közlekedési rendszer egységes tarifákat is kíván. Ebbe a rendszerbe intergálják a Nagyszombat megyével szerződésben álló három utasszállító vállalatot (Arriva Nagyszombat, Dunaszerdahelyi Autóbusz-közlekedési Vállalat, SKAND Szakolca), amelyek menetrend szerinti járatai Nagyszombatot is érintik.

"Az autóbusz-közlekedéssel kapcsolatos együttműködési memorandum Nagyszombat városának kezdeményezésére jött létre. Már régóta terveztük az integrált városi és helyközi közlekedés bevezetését. Az újdonság a város és a megye szakembereinek hatékony együttműködését dicséri. Az egyes bérletfajták bevezetése, amit a memorandum előirányoz, az autóbusszal való közlekedést és a fenntartható mobilitást hivatott népszerűsíteni" – vélekedett Marcel Krajčo, Nagyszombat alpolgármestere.

Az önkormányzatok együttműködésének köszönhetően a Nagyszombat területén utazók a helyi tömegközlekedés mellett minden bizonnyal a város területén közlekedő helyközi járatokat is használhatják majd. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a bérlettel rendelkező utas az egyik járatról gond nélkül átszállhat majd a másikra.

A regionális autóbusz-közlekedést illetően Nagyszombat megye hosszú távú célja, hogy Pozsony megyével közösen is integrált közlekedési rendszert hozzon létre.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW