Nagyszombat megye felújította a Lég községben található utat

Közzétett: 2023. 12 05.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat befejezte a Dunaszerdahelyi járásban található Lég község másodrendű útjának felújítását. A településen áthaladó 2,4 kilométeres szakaszról van szó, amelynek állapota hoszzú ideje nem volt megfelelő. A megye a projekthez 2,1 millió eurós vissza nem térítendő pénzügyi támogatást kapott az Integrált Regionális Operatív Programból.

"A településen áthaladó 2,4 kilométeres útszakasz modernizálásával a legfontosabb célunk az volt, hogy növeljük a közlekedés motoros és többi résztvevőjének biztonságát. Az úthibák, amelyek a rossz minőségű utat eredményezték, már végérvényesen a múlt részévé váltak. A beruházás részeként új aszfaltréteg került az úttestre. Emellett passzív biztonsági elemek kihelyezésére és biztonságos gyalogátkelőhelyek létesítésére is sor került" – mondta Jozef Viskupič. A nagyszombati megyeelnök hozzátette, hogy a megye júniusban kezdte el az útfelújítást, ezt azonban megelőzte a gázvezetékek feltétlenül szükséges áthelyezése, valamint a vagyonjogi ügyek rendezése.

A modernizálás elsősorban az úttest és az alsó rész hibáinak eltávolítását, valamint a csatornák és az utcai lefolyók kiépítésének révén az út vízelvezetésének biztosítását érintette. Passzív biztonsági elemek is kikerültek, mint például elektronikus sebességmérők a községbe való érkezéskor vagy a lengéscsillapítók. Három buszmegállót szintén korszerűsítettek, amelyek az akadálymentesített és kivilágított gyalogátkelőhelyeknek köszönhetően könnyebben megközelíthetők.

A megye a légi útszakasz korszerűsítéséhez 2,1 millió euró vissza nem térítendő anyagi hozzájárulást kapott az Integrált Regionális Operatív Programból, miközben az 5 százalékos önrészt biztosította. A munkálatokat időszakos forgalomkorlátozások közben a COLAS Slovakia Rt. végezte el.

A légi útfelújítás a Lég és Béke közötti 4,9 kilométeres út korszerűsítésének folytatása, amelyet a megye 2019 novemberében fejezett be.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW