Nagyszombat megye: Három városban is tartanak Hova középiskolába témájú rendezvényt alapiskolások számára

Közzétett: 2023. 10 10.

Nagyszombat megyében idén is megszervezték a Hova középiskolába Nagyszombat megyében elnevezésű rendezvénysorozatot. Ezeken a fórumokon a nyolcadikos és kilencedikes tanulók megismerkedhetnek a megyei fenntartású középiskolák által kínált továbbtanulási lehetőségekkel, és a választható szakterületekről bővebb információkat szerezhetnek. A fórumok sorozata október 12-én, csütörtökön Nagyszombatban kezdődik, majd október 19-én Dunaszerdahelyen, október 26-án pedig Szenicén folytatódik.

"A Hova középiskolába elnevezésű rendezvényeken 44 megyei középiskolát és az ott tanulható szakokat mutatjuk be a diákoknak, szüleiknek, tanáraiknak és az érdeklődőknek. Ezek minőségi oktatást kínálnak Nagyszombat megyében. Az érdeklődők hagyományosan tájékozódhatnak az iskolákról, a duális képzésről és a megyei Tehetségközpontról is. Emellett ugyanígy azokról az érdekes kedvezményekről is információkat kaphatnak Nagyszombatban, Dunaszerdahelyen és Szenicén, amelyeket a megye a diákoknak kínál tanulmányaik során. Meggyőződésem, hogy a tanulók ennek alapján képesek kiválasztani a nekik megfelelő középiskolát az oktatási lehetőségek közül. Olyat sikerül a pályaválasztás előtt állóknak kiválasztani, amely segíti őket a továbbfejlődésben, és ahhoz is hozzájárul, hogy a későbbiekben jól érvényesüljenek a munkaerőpiacon" – mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke hozzáfűzte, hogy a megye ebben a tanévben is ösztönző kedvezménycsomaggal támogatja a duális oktatási rendszerben tanuló diákokat. Ez magába foglalja az ösztöndíjat, az ingyenes utazást a helyközi autóbuszjáratokon és a díjmentes kollégiumi elszállásolást is. Ezzel a kedvezménycsomaggal a megye a létszámhiánnyal küzdő, de keresett szakterületeken tanuló diákokat is felkarolja.

A nagyszombati eseményen bemutatkozik a megye összes középfokú szakiskolája, kereskedelmi iskolája és gimnáziuma is. Összesen 44 különböző területen tevékenykedő intézmény mutatkozik be. Ezen az eseményen részt vesznek továbbá még a duális oktatás keretében középiskolákkal együttműködő cégek, valamint a nagyszombati egyetemek, az IPčko krízisvonal és az ERASMUS+ nemzeti ügynökség képviselői is. A rendezvényeken olyan középiskolások is bemutatkoznak leendő diáktársaiknak, akik már most ezekben az oktatási intézményekben tanulnak.

"Minden látogatót különböző szakmai műhelyek is várnak majd, mint például a virágkötészet, a portrékészítés. Lesz bemutató dróttal készült munkákból, de nem hiányoznak majd a vegytani kísérletek és az elsősegélynyújtási bemutatók sem, sőt,  kutyakiképzés is lesz. Ezen kívül hidegkonyhában készült ételeket vagy koktélokat is megkóstolhatnak, vagy kozmetikai és fodrászszolgáltatásokat, esetleg nyak- és kézmasszázst úgyszintén kipróbálhatnak az érdeklődők. Az eseményen helyet kap a megyei Tehetségközpont standja is, amely segíti az alapiskolásokat abban, hogy kiválasszák a legmegfelelőbb tanulmányi szakágat, de annak  eldöntésében is, hogy az iskola után hol érvényesüljenek a munka világában és a társadalmi életben" – tette hozzá Stanislav Pravda, a Nagyszombat Megyei Hivatal oktatási szakosztályának igazgatója.

Azoknak a nyolcadikos és kilencedikes tanulóknak, akik még nem döntöttek a továbbtanulást illetően, tanácsaikkal segítenek a nagyszombati Pedagógiai-pszichológiai Tanácsadón kívül a Prevenciós Központ munkatársai is. Tőlük a szülők is értékes tanácsokat kaphatnak gyermekük továbbtanulását illetően.

Október 12-én, csütörtökön 9 órától 12 óra 30 percig a nagyszombati Közlekedésipari Szakközépiskola épületében kerül sor a Tanulj közlekedést! elnevezésű rendezvényre. A látogatók megismerkedhetnek a közlekedéssel kapcsolatos oktatási területekkel. Emellett szakértők pályaválasztási tanácsadást is nyújtanak alapiskolásoknak és a többi fiatalnak. Ezenkívül a továbbtanulási szakirányra és a szakmaválasztásra vonatkozó tanácsokkal és javaslatokkal állnak az érdeklődő szülők rendelkezésére. A gazdag kísérőprogramban többek között a közúti közlekedéshez kapcsolódó szakmák munkáját is bemutatják, különböző szimulátorok lesznek, köztük nagy érdeklődésre tarthat számot a járműbaleset-szimulátor és a vonatszimulátor is. Az  elsősegélynyújtás gyakorlati bemutatása szintén sokakat érdekelhet, továbbá lesznek közlekedési vetélkedők és versenyek is. Az összejövetelre a belépés ingyenes.

A Hova középiskolába Nagyszombat megyében elnevezésű rendezvényekre 8 és 18 óra között kerül sor:

Nagyszombat: 2023. október 12., Városi Sportcsarnok (Rybníková 15),

Dunaszerdahely: 2023. október 19., Magyar Tannyelvű Közös Igazgatású Középiskola (Szent István tér 1533/3),

Szenice: 2023. október 26., Művelődési Ház (Nám. Oslobodenia 17).

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW