Nagyszombat megye Holicsnál új hidat épít

Közzétett: 2024. 04 05.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat teljes felújítást hajt végre a II/426-os úton a Chvojnica-patak feletti hídon Holics mellett. A megye 2024. április 9-től kénytelen hosszú időre egysávosra szűkíteni a híd közúti forgalmát. Ezt követően a járművezetőket a szomszédos ideiglenes hídra irányítják át, ahol a híd rekonstrukciója alatt mindkét irányban halad a forgalom. A jelenlegi hidat teljesen lebontják, és helyére teljesen újat építenek.

"A Chvojnica-patak feletti hidak Farkashelyvidoványon (Dubovce) és Szentistváncoborfalván (Popudinské Močidľany) történt erdőháti korszerűsítése után megkezdjük a következő híd szükséges rekonstrukcióját, ezúttal Holics mellett, Szakolca irányába. A statikus javaslata alapján április 9-től jelzőlámpás forgalomirányítással egysávosra szűkítjük a forgalmat. Ezzel megakadályozzuk a híd teljes lezárását, egyúttal a rekonstrukció során egy hosszú távú megoldást érünk el egy ideiglenes híd formájában, ahová aztán átirányítják az autósokat. Mivel a jelenlegi híd balesetveszélyes állapotban van, úgy döntöttünk, hogy lebontjuk,  és teljesen újat építünk a helyére. Türelmet kérek minden autóstól, és kitartást kívánok nekik" – mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke hozzátette, hogy közbeszerzési pályázatot írnak ki az ideiglenes híd építésére, valamint az építési vállalkozó kiválasztására.

Az 1961-ben épült, 15 méter hosszú híd  másodrendű úton található Holics városa mellett, Szakolca irányába. A Chvojnica-patak feletti híd egy forgalmas útszakasz része, elsősorban a szakolcai ipari park és a cseh határ közelsége miatt.

A Nagyszombat megyei Közútkezelő és Útkarbantartó Vállalat a híd állapotának felmérése és az ellenőrzések alapján megtette a szükséges intézkedéseket a hídszerkezet romlási ütemének lassítása érdekében. Leszűkítették az úttestet, és a hídon való áthaladás megengedett maximális sebességét 30 km/h-ra csökkentették.

A statikus ajánlása alapján a forgalom hosszú időre egysávosra szűkül a hídon, amelyen intelligens jelzőlámpák segítségével váltott forgalom lesz. Ez a közlekedési forma 2024. április 9-én lép életbe, amely az ideiglenes híd üzembe helyezéséig lesz érvényben. Ezzel párhuzamosan lezárják a Kátóba (Kátov) bevezető utat, mégpedig a kereszteződéstől a híd közvetlen közeléig. A községbe való behajtás csak a Várköz (Vrádište) felőli kereszteződéstől lesz lehetséges, és erre az útra irányítják a Kátót is érintő helyközi autóbuszokat is.

Nagyszombat megye a megyei úthálózat szisztematikus felújításáról és megújításáról a www.trnavskazupa.sk honlapon, valamint a közösségi oldalakon is tájékoztat.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW