Nagyszombat megye húsz sikeres középiskolás diákot tüntetett ki

Közzétett: 2023. 11 23.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat a nemzetközi diáknap alkalmából 20 középiskolás diákot választott ki és jutalmazott tanulmányi és sportversenyeken elért kiváló eredményeiért. Az 500 eurós megyei ösztöndíjat a diákok a nagyszombati Juraj Fándly Könyvtár kerti olvasótermében vehették át.

"Gratulálok a megyei középiskolák minden diákjának, akik nagyszerű sikereket értek el, egyúttal példamutatóan képviselték magukat, családjukat, az iskolát és Nagyszombat megyét. A sikerhez vezető úton tehetség, elszántság, felelősségteljes hozzáállás, valamint megfelelő feltételek is szükségesek voltak. A fiatal tehetségek kibontakoztatásához a szükséges feltételek megteremtése mindannyiunk számára kihívás. Kihívást jelent a magán- és a közszféra számára, amelyek megakadályozhatják a tartós külföldi agyelszívást, vagy elegendő motivációt teremthetnek a fiatal tehetségek számára, hogy a végén visszatérjenek Szlovákiába. Szeretném megköszönni a húsz díjazott diáknak, hogy eredményeikkel, tapasztalatukkal, tudásukkal, emberi és szakmai potenciáljukkal alakítják a megye és az egész ország történetét" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A megye tíz diákot jutalmazott a tanulmányi versenyeken elért kiváló eredményekért. Köztük van például Peter Michal a szeredi Vojtech Mihálik Gimnáziumból. A Fiatal európai című verseny országos döntőjében 1. helyen végzett, miközben rendszeresen részt vesz matematika- és informatikai versenyeken. Ösztöndíjban részesült a nagyszombati J. Hollý Gimnáziumból Alexandra Hornáková is, aki a Hviezdoslav Kubinja című verseny országos döntőjében 3. helyezést ért el. Emellett megnyerte az angol nyelvű szavalóverseny országos döntőjét. Elise Mária Ábelová a pöstyéni P. de Coubertin Gimnáziumból megyei ösztöndíjat kapott az angol nyelvi olimpia országos fordulójában elért 2. helyezésért és a középiskolai szakmai tevékenységben elért előkelő helyezésért.

Adam Hagara a nagyszombati Egyesített Iskolából a sporteredmények kategóriában nyert el ösztöndíjat. A műkorcsolya Európa-bajnokságon a 23. helyezést érte el, és szlovák bajnok lett. A holicsi Egyesített Iskola diákja, Nina Hanzalíková világ- és Európa-bajnok lett sportgimnasztikában. Az ösztöndíjat a Slovakia Winter Cup versenyen elért 1. helyezéséért vehette át. Az ösztöndíjasok között volt Peter Strečanský is a pöstyéni Villamosmérnöki Szakközépiskolából. Szlovák bajnok lett evezésben, a világbajnokságon pedig 3. helyezést ért el.

A díjazott diákok névsora elérhető Nagyszombat megye honlapján. A megyei középiskolások eredményeiről is rendszeresen megjelennek információk a https://www.trnava-vuc.sk/13804-sk/aktivity-organizacii linken.

Nagyszombat megye 44 középiskolájának listája, valamint a tanulmányokkal kapcsolatos információk megtalálhatók a https://bit.ly/brozura2023 brossúrában.

A megye rendszeresen motiválja a megyei középiskolák diákjait, havi 50 eurós ösztöndíjat és egyéb vonzó juttatásokat biztosítva számukra. A duális oktatási rendszerben részt vevő diákok például ingyen utazhatnak a helyközi autóbuszjáratokon, továbbá ingyen kapnak kollégiumi szállást. Az idei tanévtől ezek a kedvezmények a kiválasztott hiányszakmákat és perspektív szakmákat tanulók számára is elérhetőek.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW