Nagyszombat megye jól gazdálkodik, ami felújításokra és új beruházásokra ad lehetőséget

Közzétett: 2024. 05 16.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat képviselő-testülete 2024. május 15-én tartotta 12. soros ülését. A témát egyebek mellett a megye és az általa fenntartott intézmények közeljövőben megvalósuló projektjei jelentették. A testület jóváhagyta azon jelöltek névsorát, akik idén megkapják Nagyszombat megye díját. A képviselők a megye adósságállományával is foglalkoztak, amelyet fokozatosan sikerül csökkenteni, és jelenleg már 30% alatt van.

"A megfontolt gazdálkodásnak köszönhetően, amiről tavaly a Gazdasági és Szociális Reformok Intézete, az INEKO is tájékoztatott, folyamatossan csökkentjük az adósságállományt. 2024. március 31-i állapot szerint 28,74%-on vagyunk, tehát 30% alá jutottunk. Az adósság fokozatos csökkentésének és a jó gazdálkodásnak köszönhetően újabb megyei beruházásokra és fejlesztésekre nyílik lehetőség. A projekteket már előkészítettük, nagy részüknél az európai uniós források jóváhagyására várunk" – mondta Jozef Viskupič. A nagyszombati megyeelnök hozzátette, hogy a véleményezés szakaszában van például a Felsődióstól (Horné Orešany) Szomolányig (Smolenice) vezető út modernizálása, valamint töltőállomás létrehozása elektromos autók számára és az épület energiahatékonyságának növelése a Szabó Gyula utcai Közös Igazgatású Szakközépiskolában Dunaszerdahelyen. A Vág menti kerékpárút Zavar (Zavar) és Stellantis autógyár közötti szakaszának építésére vonatkozó projektet is jóváhagyták már, beleértve a D1-es autópálya felett átvezető kerékpáros hidat. Ennek építése a közeljövőben megkezdődik. Szintén jóváhagyták már 19 megyei fenntartású középiskola akadálymentesítését, valamint egy támogatott lakhatást biztosító, teljesen akadálymentesített rész kialakítását a Medvén működő Szociális Szolgáltatások Otthona lakói számára.

A megyei testület tudomásul vette a Partnerségi Tanáccsal kapcsolatos két projekttervre vonatkozó információkat. A jelenlegi programozási időszakban az említett tanács az európai uniós források megyei felhasználásának egy részéről dönt. Az egyik projekt a rákfalui (Rakovice) Közös Igazgatású Iskola kastélyparkjának revitalizációja. A megye a rossz állapotban lévő növények és a rögzített felületek eltávolítását tervezi, miközben új füves terület jön létre kerti bútorokkal és öntözőrendszerrel. A Partnerségi Tanács elé kerül jóváhagyásra a pöstyéni repülőtér előtti integrált parkoló építésének projektterve is. Pöstyén városát szolgálja majd mint gyűjtőparkoló, továbbá a repülőtérre érkezőket. A parkoló 200 hellyel rendelkezik majd, ahol lehetőség lesz elektromos autók töltésére, a szabad helyek számát pedig kijelző mutatja.

A képviselők jóváhagyták a partnerségi kapcsolat felvételét a Szlovák Innovációs és Energetikai Ügynökséggel, amelynek célja A fenntartható energia és a karbonmentesítés kapacitásának fejlesztése a régiókban elnevezésű nemzeti projekt megvalósítása. Ennek értelmében Fenntartható Energia Regionális Központ jön létre Dunaszerdahelyen, Szenicén és Nagyszombatban. A központok célja a regionális energetikával kapcsolatos szisztematikus tervezés és koordinálás lesz, ami segíti az energiaszükséglet és energiafelhasználás optimalizálását.

A megye megkezdi a Fiatalok szükségletei Nagyszombat megyében című projekt előkészítését, amely összeköti a régió célcsoportjait, valamint lehetőséget teremt a fiatal munkanélkülieknek arra, hogy munkába lépjenek és a régióban maradjanak. Az előkészítő, elemző szakasz után következik a megvalósítás. Ennek során központok jönnek létre, amelyek olyan fiatalokkal foglalkoznak majd, akik nem folytatnak tanulmányokat, nem dolgoznak, illetve nem is tervezik, hogy dolgozzanak. A 320 ezer eurós projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásának köszönhetően társfinanszírozásban valósul meg.

A képviselő-testület megszavazta Nagyszombat megye idei díjazottjainak 28-as listáját, akiket 6 kategóriában jutalmaznak majd. A gálaest 2024. június 17-én, hétfőn lesz a nagyszombati Ján Palárik Színházban.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW