Nagyszombat megye megkezdte a Légen keresztül vezető út felújítását

Közzétett: 2023. 06 09.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat megkezdte a másodrendű út korszerűsítését a Dunaszerdahelyi járásban található Lég községben. A településen áthaladó 2,4 kilométeres szakaszról van szó, amelynek állapota nem kielégítő. A megye a projekthez 2,1 millió eurós vissza nem térítendő pénzügyi támogatást kapott az Integrált Regionális Operatív Programból.

"A Légen áthaladó út az összekötő kapocs megyénk és Pozsony megye között, amelyen naponta több ezer jármű halad át. A községet átszelő út műszaki állapota nem kielégítő, emiatt elsődleges célunk a biztonság növelése. A rossz minőségű út így a múlt része lesz, és jelentősen javulnak a gyalogosok és a helyközi autóbuszokon közlekedők körülményei. A rekonstrukció után az út mellett az önkormányzat kezelésében lévő járdák és kerékpárutak építésére is lesz hely" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke. Hozzátette, hogy a felújítás a Lég és Béke közötti 5 kilométeres út korszerűsítésének folytatása, amelyet a megye 2019 novemberében fejezett be.

Az útszakasz műszaki állapota jelenleg nem megfelelő, az útpálya és az alsó rész hibái miatt. Az út vízelvezetésével is gondok vannak, ami gyakorlatilag nem működik.

Az átfogó és mélyreható rekonstrukció mellett olyan korszerű passzív biztonsági elemek is helyet kapnak a szakaszon, mint például a faluba való behajtás előtti elektronikus sebességmérők, lengéscsillapítók és közlekedési gombok. Három régi buszmegállót szintén korszerűsítenek, amelyek az akadálymentesített és kivilágított gyalogátkelőhelyeknek köszönhetően könnyen megközelíthetőek lesznek. A projekt a korszerűsített szakasz egyes részein külön járda kialakítását is előírja. Az átfogó felújítást a gázvezetékek áthelyezése előzte meg, erre az elmúlt hónapokban került sor.

A megye a szakasz korszerűsítéséhez 2,1 millió euró vissza nem térítendő anyagi hozzájárulást kapott 5 százalékos önrész mellett. Az átlátható közbeszerzés után, amelyet a COLAS Slovakia Rt. nyert meg, a korszerűsítési munkák körülbelül öt hónapig tartanak.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW