Nagyszombat megye megnyitotta a Fizikanépszerűsítő Központot

Közzétett: 2024. 06 12.

Nagyszombat megye bemutatta az újonnan létrehozott Fizikanépszerűsítő Központ egyes termeit. Az intézmény működtetésével azt szeretnék elérni, hogy növeljék a fiatalok érdeklődését a természettudományok, így a fizika és az energetika iránt is. A központ hivatalos megnyitására 2024. június 7-én került sor a nagyszombati Elektrotechnikai Szakközépiskola épületében. A nyitóünnepségen Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke és Martin Magáth, a Szlovák Elektromos Átviteli Hálózat Rt. vezérigazgatója is jelen volt. Az utóbbi cég  részt vett a projekt megvalósításában.

"Szeretnénk fokozni a fiatalok érdeklődését azon szakterületek iránt, amelyek fő tárgya a fizika és az energetika. Reagálunk a munkaerőpiaci igényekre is, ahol nagy hiány tapasztalható az e területen végzettek és a szakemberek vonatkozásában. Az új megyei Fizikanépszerűsítő Központ létrehozásával szeretnénk vonzó és érdeklődést felkeltő módon megmutatni a fiataloknak a tudomány világát, felébreszteni bennük a természetes kíváncsiságot és a természettudományok iránti pozitív hozzáállást. Az interaktív workshopokat az adott terület szakemberei vezetik, akik a központ látogatóit is bevonják a kísérletekbe. Hiszem, hogy a központ megfelelő módon segíti és támogatja a nyugat-szlovákiai természettudományos oktatást" – mondta Jozef Viskupič. Mint Nagyszombat megye elnöke hozzáfűzte, a megye a jövőben más, hasonló tervekkel rendelkező intézményekkel is együttműködést kíván kialakítani, és megfelelő környezetet teremteni fizikatanároknak, ahol tapasztalatot cserélhetnek, és ezáltal javíthatják az oktatás minőségét is.

A megyei fenntartású központot a fiatalok, az iskolák és a gyermekes családok is felkereshetik. Itt olyan tevékenységekben vehetnek részt, amelyek a mindennapi életükben tapasztalható fizikai jelenségek alapelveire összpontosítanak. A cél a természettudományok népszerűsítése, a fiatalok érdeklődésének felkeltése a jelenségek tanulmányozása iránt, valamint ismeretszerzési, kutatási és kísérleti lehetőségek biztosítása, továbbá a fiatalok fizikához való pozitív viszonyának kialakítása és fejlesztése.

"Reméljük, hogy az új megyei Fizikanépszerűsítő Központ számos előnyt jelent a diákoknak és a nagyközönségnek, és olyan hely lesz, ahol a természeti jelenségek közelebb kerülnek mindenkihez, aki érdeklődik a tudás és a művelődés iránt. Azért támogattuk ezt a projektet, mert ennek köszönhetően növekedhet a műszaki tudományok iránt érdeklődők tábora olyanokkal, akik a jövőben élen járnak az innovációban és a fejlődésben a villamos energia területén" – mondta Martin Magáth, a Szlovák Elektromos Átviteli Hálózat Rt. igazgatótanácsának elnöke és vezérigazgatója.

A Fizikanépszerűsítő Központ a megyei fenntartású Elektrotechnikai Szakközépiskola épületében található Nagyszombatban, a Sibírská utca 1-es szám alatt. A soron következő workshopok témaköre az univerzum működésére, a természetes energiaforrásokra vagy a fizikai kísérletek világára összpontosul. Az érdeklődők a workshopokra a https://bit.ly/centrumpopularizaciefyzyky linken regisztrálhatnak.

A Fizikanépszerűsítő Központ a Szlovák Elektromos Átviteli Hálózat Rt. Alapítványnak köszönhetően jött létre, amely 30 ezer euróval támogatta a Pontis Alapítványt.

A fizikacentrum mellett az Elektrotechnikai Szakközépiskolában működik a megyei TalentCentrum is. A központ egy innovatív egyéni és csoportos tanácsadási forma révén lehetővé teszi a hetedik-kilencedik osztályos alapiskolások számára, hogy jobban felismerjék képességeiket, beleértve erős oldalaikat és gyengéiket is, és azt, hogy miben tehetségesek. Ez alapján könnyebben választhatnak középiskolát. A TalentCentrum tevékenységéről bővebb információ a https://talentcentrumtrnava.sk weboldalon érhető el.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW