Nagyszombat megye: Mentálhigiénés nemzetközi konferenciát tartanak

Közzétett: 2023. 03 03.

A Nagyszombat megyei önkormányzat két másik partnerrel, a Kölcsönösen jobbak Polgári  Társulással (OZ Navzájom lepší) és a zavari Szociális Szolgáltatások Otthonával együttműködésben készítette elő az Úton az állandóság felé című nemzetközi konferenciát, amelyet első alkalommal tartanak meg. Ez a rendezvény az 5P elnevzésű, a segítő szakmákat támogató első projekt folytatása és kibővítése, amely a szakmabeli kiégés megelőzését, valamint a mentális és testi egészség megőrzését célozta. A nyilvánosság előtt zajló konferenciára 2023. március 9-én, csütörtökön kerül sor a Nagyszombati Egyetem Pázmaneum termében.

"A válságok sorozatával terhelt jelenlegi nehéz időszakban fontos a mentális egészség megőrzésének elősegítése, valamint az emberséges magatartás és a csapatmunka támogatása. Öt éve ezért is indítottuk el az ezt elősegítő szakmákat támogató 5P projektet, amelynek csúcspontja a tavalyi galántai egészségfesztivál volt. A sikeres projekt folytatását jelenti az említett közelgő nagyszombati nemzetközi konferencia, amelyre neves szakértők, köztük Max Kašparů cseh pszichiáter és író is, elfogadták a meghívást. Ebből az alkalomból Nagyszombat megyébe látogatnak a Vysočinai kerület képviselői is. Őket annyira megihlette a projektünk, hogy a szomszédos Csehországban is szeretnék alkalmazni" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A program része az 5P projekt bemutatása, amelyet Szlovákiában elsőként Nagyszombat megye valósított meg 2019-ben a galántai Szociális Szolgáltatóközpontban. A konferencián felszólal az ismert cseh pszichiáter és író, Max Kašparů, aki az úticél megválasztásának fontosságáról beszél majd. Más szakértők azt a folyamatot igyekeznek közelebb hozni a hallgatósághoz, hogy miként lehet a kiégés érzetén felülemelkedve eljutni az örömig, valamint azt is, hogy milyen hatással van az egészségre az, ha odafigyelünk a táplálkozásra, valamint a figyelmesség és az együttérzés fejlesztésére.

"Egyesületünk víziójának az a lényege, hogy Nagyszombat megyével együttműködve egy holisztikus lelki, mentális és testi egyensúlyi központot hozzunk létre, mert ez az út vezet el az egészségesebb élethez. Számos ösztönző, aktív programot szervezünk, valamint egyéni konzultációkat és coachingot is biztosítunk. Úgy gondolom, hogy ennek a konferenciának köszönhetően felhívjuk a figyelmet a mentális egészség témakörének fontosságára és időszerűségére, mivel ez a fizikális egészséget is nagymértékben érinti" – mondta a Kölcsönösen jobbak Polgári Társulás képviseletében Tatiana Pavlovičová.

A szociális terület Nagyszombat megye egyik prioritása, amelynek fejlesztésébe folymatosan eszközöl beruházásokat. A korszerű létesítmények bővítésekor és építésekor a helyreállítási terv forrásait is igénybe veszik. Emellett a megye el kívánja érni azt, hogy az intézményekben történő szociális ellátásról átterjenek a közösségi formára, méghozzá annak intézménytelenítésével. A megye szorgalmazza a szociális és egészségügyi ellátás összekapcsolását, jelenleg folyamatban van a mobil hospice-ok és az otthoni ápolási ügynökségek hálózatának bővítése.

A lelki és testi egészség támogatását taglaló konferencia a nagyközönségnek szól. A belépés ingyenes. Az érdeklődők március 3-ig, péntekig jelezhetik részvételi szándékukat a navzajom.lepsi@gmail.com e-mail-címen.Az 5P projekt a segítő szakmákban dolgozók támogatására jött létre, és 2019 óta valósul meg. Ennek keretében 2021-ben megjelent a Kölcsönösen jobbak című könyv, majd a 2023-ra szóló Inspirációs napló is. Nagyszombat megye a régiók közül elsőként kezdte meg az 5P projekt megvalósítását, amelybe eddig a megye által fenntartott 21 szociális szolgáltató intézmény több mint 1500 munkatársa kapcsolódott be.