Nagyszombat megye: Mit kínálnak a megyei intézmények az európai kulturális örökség napjai rendezvényen?

Közzétett: 2023. 09 20.

Nagyszombat megye ezúttal is tevékenyen bekapcsolódik az európai kulturális örökség napjai eseményeibe. A rendezvénysorozatot idén az Örökség, élj! jelszó jegyében tartják meg. A megye az általa fenntartott kulturális intézmények révén érdekes programokkal, előadásokkal és kiállításokkal várja az érdeklődőket. Az európai kulturális örökség napjai rendezvénysorozat egész szeptemberben tart.

"Nagyszombat megye igyekezete egész évben, így az európai kulturális örökség napjai rendezvénysorozat idején is arra irányul, hogy felkeltse a kerület lakóinak és látogatóinak érdeklődését a kulturális örökség iránt, valamint rávilágítson megőrzésének fontosságára. A megyénket alkotó egyes régiók sokszínűségének köszönhetően galériák, múzeumok és egyéb intézmények gazdag és változatos palettáját kínáljuk a kultúra iránt érdeklődőknek" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke, hozzátéve, hogy a megye a területén található kulturális intézmények közül összesen 18-nak a fenntartója.

A nagyszombati Ján Koniarek Galéria három kiállítást is szervezett. 2023. szeptember 28-án, csütörtökön 18 órakor kerül sor a Zsinagóga-Kortárs Művészeti Központban három művész, Oľga Paštéková, Ján Zelinka és Jiří Kovanda kiállításának megnyitójára. A pöstyéni Imrich Winter Balneológiai Múzeumban olyan tárlat nyílik, amelynek középpontjában régi harci repülőgépmodellek bemutatása áll. Ezeken a gépeken szlovák pilóták repültek és harcoltak a második világháború alatt. A harci repülők seregszemléje megtekinthető 2023. szeptember 21-én, csütörtökön 16:30-tól a múzeumban.

Az európai kulturális örökség napjai rendezvény része lesz a dunaszerdahelyi székhelyű Csallóközi Múzeum nyílt napja is: 2023. szeptember 23-án, szombaton 10 és 16 óra között várják az érdeklődőket. A látogatók ingyenesen tekinthetik meg a múzeum összes részlegét, a legújabb kiállítást is, valamint filmvetítések lesznek.

Az európai kulturális örökség napjai egy olyan rendezvény, amelyet 1985-től tartanak meg az Európa Tanács kezdeményezésére. 1999 óta az Európai Unió a rendezvény társszervezője. Földrészünkön 50 európai országban zajlik, azokban az államokban, amelyek aláírták az Európai Kulturális Egyezményt. A Szlovák Köztársaság 1993-ban, Nagyszombat megye pedig 2002-ben csatlakozott szervezetei révén az európai kulturális örökség napjai szervezőihez. A rendezvényekről a www.dekd.sk honlapon érhető el részletes tájékoztatás.