Nagyszombat megye: Négy pályázati felhívás segítségével 1,3 millió eurót oszt szét a megye, a pályakezdő pedagógusok is kaphatnak támogatást

Közzétett: 2023. 02 21.

2023. február 17-én, pénteken került sor Nagyszombat megye képviselő-testületének harmadik rendes ülésére, amelyen a képviselők döntöttek négy támogatási felhívás közzétételéről is, összesen 1,3 millió eurós nagyságrendben. A pénzügyi támogatásra községek, városok, helyi akciócsoportok, nonprofit szervezetek és egészségügyi ellátást biztosítók pályázhatnak.

"Örülök, hogy felelős gazdálkodásunknak köszönhetően az energiaválság és a kétszámjegyű infláció időszakában is megteremtettük a lehetőséget arra, hogy a régió területén működő szervezeteket, valamint a községeket és a városokat támogathassuk. Ezekkel a támogatásokkal ismét hozzá kívánunk járulni a közösségi élet minőségének és a közvetlen lakókörnyezetünknek a javításához. Az erre a célra elkülönített forrás nagysága változatlanul 1,3 millió eurós szinten marad. Ebből 450 ezer eurót szervezeteknek biztosítunk, 150 ezer eurót pedig öt különböző területen végzett tevékenységek támogatására fordíthatják településükön a sikeres pályázók. További félmillió eurót osztunk szét a regionális fejlesztés vagy a turizmus területén tevékenykedő helyi akciócsoportok és polgári társulások között" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke, hozzátéve, hogy a nehéz gazdasági helyzetre tekintettel a megye úgy döntött, hogy csökkenti azt a hányadot, amellyel a pályázóknak társfinanszírozás keretében hozzájárulást kell befizetniük a projekt megvalósítása érdekében. A társulások esetében 10-ről 5%-ra, a települések esetében 25-ről szintén 5%-ra csökken a társfinanszírozás mértéke.

A támogatási kérelmek benyújtása elektronikusan történik: https://esluzby.trnava-vuc.sk/detail-sluzby?code=dotacie-r2023A. A megyei képviselők májusi ülésükön döntenek a támogatások elosztásáról.

A helyi önkormányzatok és szervezetek 2023. március 10-ig pályázhatnak támogatásra. Legfeljebb két pályázatot nyújthatnak be minimum 500 eurós összegben. Támogatást nyerhetnek el a kultúra, a sport, az egészségügy, a szociális ellátás és a környezetvédelem területén végzett közhasznú tevékenységük támogatására.

Helyi akciócsoportok, területi idegenforgalmi társulások, jogi személyek által létrehozott tömörülések, civil társulások, nonprofit szervezetek és területfejlesztési céllal létrehozott alapítványok pályázhatnak a Regionális fejlesztési támogatás Nagyszombat megyében elnevezésű felhívás keretében. A kérelmeket 2023. március 24-ig kell beadni. A megpályázható összeg alsó határa 3 ezer euró, a felső határ 50 ezer euró. A projekteknek kapcsolódniuk kell a regionális fejlesztés támogatásához, a turisztikai infrastruktúra kiépítéséhez, valamint az életminőség javítását célzó pályázatok kidolgozásához és megvalósításához a megyében, valamint olyan tájékoztató jellegű tevékenységekhez, amelyek célja a lakosság regionális termékek iránti érdeklődésének növelése.

Nagyszombat megye 2023-ban is 200 ezer eurós támogatást különített el az egészségügy fejlesztésére a megye területén. A körzeti orvosok támogatására meghirdetett ösztönző program célja az egészségügyi ellátás minőségének fokozása és elérhetőségének biztosítása, valamint az orvosok zökkenőmentes cseréjének elősegítése. Amint azt Lucia Šmidovičová, a Nagyszombat Megyei Hivatal Egészségügyi Szakosztályának igazgatónője elmondta, "a gyakorlati tapasztalatok alapján módosítottuk azt az általános érvényű rendeletet, amely alapján ezeket az ösztönző támogatásokat nyújtjuk. Az igénylők számának növelése érdekében meghosszabbítottuk a támogatás igénylésének határidejét. Az idei évtől az általános orvosi szakvizsgára készülő rezidens béréhez történő hozzájárulást is emeltük, ennek havi összege elérheti az 1000 eurót is. Azoknak a kezdő körzeti orvosoknak, akik úgy döntenek, hogy ún. zöldmezőn hoznak létre orvosi rendelőt, 20 ezer euróval járulunk hozzá a szükséges felszerelések beszerzéséhez. Maximum 15 ezer euró összegű egyszeri hozzájárulást kaphatnak azok a körzeti orvosok, akik nyugdíjba vonuló kolléga után veszik át a rendelőt, és ahol továbbra is ellátják a lakosokat. A felhívásra az érdeklődők március 1-től év végéig jelentkezhetnek, a pályázatok elbírálása pedig folyamatosan zajlik."

A támogatott pályakezdő orvosoknak lehetőségük van havi 150 euróig terjedő hozzájárulás igénylésére is, ami a lakhatási kiadások egy részét hivatott fedezni. A megye ezt a kedvezményt a pályakezdő pedagógusoknak és szakoktatóknak is felajánlja, hogy motiválja őket a megyei fenntartású középiskolákban az oktatásra. A lehetséges pályázók körének bővítése érdekében a képviselők elfogadták a pályázati feltételek módosítására vonatkozó javaslatot. Eszerint a tanulmányaik befejezését követő 10 éven belül igényelhetnek havi pótlékot, és már a kérelem jóváhagyásának hónapjában jogosultak lesznek a pótlékra.

 A 2023-as évre szóló pályázati felhívásokról és az igényelhető támogatásokról bővebb információk a https://esluzby.trnava-vuc.sk/detail-sluzby?code=dotacie-r2023 linken érhetők el.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW