Nagyszombat megye neurális hang segítségével audio formában bővíti a lakosok tájékozottságát

Közzétett: 2023. 08 21.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat hangszintézis technológiát kezdett használni, hogy tájékoztassa a lakosokat a megyében zajló aktuális eseményekről. Ez azt jelenti, hogy a www.trnava-vuc.sk honlap látogatói a Hírek rovatban az információkat ún. neurális hang segítségével is meghallgathatják. A megye azt tervezi, hogy a funkciót a podcast platformokba is beépítik, ahol már saját gyártású podcastokat készítenek.

"Mi vagyunk az első olyan kerületi önkormányzat Szlovákiában, amely elkezdi használni a hangszintézis technológiát. A szöveg beszédre való átvitelével lehetővé tesszük a megyében élő egészségkárosodott lakosok multimodális módon való információkhoz jutását, aminek köszönhetően javul az információk általános elérhetősége is. Egyúttal arról is szó van, hogy bővítsük az információkhoz való hozzáférést, és időt takarítsunk meg azoknak, akik a megye aktuális híreit szívesebben hallgatják, mint olvassák. Az új funkciót a megyei honlap látogatói minden megjelent sajtóközleményben megtalálják a Hírek rovatban, illetve a közeljövőben a podcast szolgáltatásokban is" tájékoztatott Natália Petkáčová, a Nagyszombat Megyei Hivatal Kommunikációs Szakosztályának igazgatónője.

A megye követi a globális és a szlovák média trendjeit, amelyeknél több éve alkalmazzák a szövegfelolvasó funkciót a cikkekhez. A funkciót hangszintézis hozza létre, ami egy mesterséges hang létrehozásának folyamata. A rendszer elfogadja a szövegbevitelt, ami egy hír a megyéből, és hangkimenetté alakítja át. Ennek köszönhetően javul az információk hozzáférhetősége, különösen a vak és gyengénlátó lakosok számára.

A sajtóhír hangformában történő lejátszása minden cikknél elérhető lesz a szöveg elején található lejátszó ikonra kattintva. A Nagyszombat megyei híreket felolvasó neurális hang több szlovák hírportálról is ismert, és valóságosnak hat. A megye ezt a funkciót a Google Podcasts, Apple Podcasts és Spotify platformokon is tervezi megvalósítani, amelyeken jelenleg megyei interjúkat, illetve a Nagyszombati Rádió egyik műsorának (Raňajky v župane) felvételét közli.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW