Nagyszombat megye: Pályázati felhívást írtak ki, a megyeifejlesztési alapból 600 ezer eurót osztanak szét

Közzétett: 2023. 05 23.

Nagyszombat megye idén is pályázati fehívást tett közzé a Nagyszombat Megyei Fejlesztési Alap forrásainak lehívására. A megye célja olyan önkormányzatok, szervezetek és tevékenységek támogatása, amelyek jelentősen hozzájárulnak a régió népszerűsítéséhez, elősegítik fejlesztési potenciáljának megerősítését, ugyanakkor a régión túlmutató országos vagy nemzetközi jelentőségűek. A megye erre a célra mintegy 600 ezer eurót különített el költségvetéséből. Az érdeklődők 2023. június 2-ig nyújthatnak be pályázatot elektronikusan a Nagyszombat megye honlapján elérhető űrlapon: https://esluzby.trnava-vuc.sk/detail-sluzby?code=dotacie-r2023

"Hosszú távú prioritásaink közé tartozik a megyében működő  önkormányzatok és szervezetek azon figyelemre méltó tevékenységeinek támogatása, amelyek hozzájárulnak a régió fejlődéséhez. Ezért idén is meghirdettük a Nagyszombati Megyei Fejlesztési Alap pályázati felhívását, amelynek keretében 600 ezer eurós összeget osztunk szét. Pénzügyileg támogatjuk az olyan tevékenységeket, amelyek célja például a fiatalokat felkaroló tevékenységek támogatása, a civil társadalom fejlesztése, a közösségi infrastruktúra felújítása, javítása és kiépítése, a klímahatások mérséklésével kapcsolatos környezetvédelmi tevékenységek támogatása vagy az elektromobilitás fejlesztése. A pályázók legalább 10 ezer euró összegű támogatást kaphatnak" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A beadott projektek leginkább a következő területeken lehetnek sikeresek, mint például a régiók általános fejlesztése, a megyében működő vállalkozások és a foglalkoztatás támogatása, a közösségi infrastruktúra felújítása, javítása és kiépítése. Nagyszombat megye a környezetvédelmi tevékenységeket vagy a kerékpáros infrastruktúra létrehozását és rekonstrukcióját is egyszeri pénzügyi támogatással segíti. Az egyes régiók életminőségének javítását célzó innovatív megoldási javaslatokat szintén támogatásban részesítik. Az elosztásra kerülő pénzforrásokat a közterületek megújítását, valamint az ifjúsággal kapcsolatos és a társadalmi élet terén kifejtett munkát célzó projektek támogatására is szánják.

"A pályázat beadására olyan városok és önkormányzatok, jogi személyek és természetes személyek vagy vállalkozók jogosultak, akik, illetve amelyek állandó lakóhelye vagy székhelye Nagyszombat megyében van, továbbá a régió lakosainak nyújtanak szolgáltatásokat. A pályázónak biztosítania kell a projekt önerőből történő társfinanszírozását, a támogatás teljes összegének legalább 5%-a mértékében" – tette hozzá Ján Raclavský, a Nagyszombat Megyei Hivatal Szervezési Szakosztályának munkatársa. Mint hozzáfűzte, tekintettel a nehéz gazdasági helyzetre a megye úgy döntött, hogy 2022-höz képest 10-ről 5%-ra csökkenti a pályázók önrészének mértékét.

Az érdeklődők elektronikus úton, a Nagyszombat megye honlapján elérhető űrlapon keresztül nyújthatják be pályázatukat. A támogatási kérelmeket legkésőbb 2023. június 2-ig kell beadni.

A tavalyi kiírások során egész Nagyszombat megyében összesen 58 projektet támogattak. Köztük van a Jablánc (Jablonica) melletti korlátkői (Korlátka) vár megmentését célzó projekt is. A projekt célja az volt, hogy biztonságosabbá tegyék a várat a látogatók számára, e célból védőkorlátokkal, kültéri lépcsőkkel és pavilonnal látták el, és biztosították a terület kaszálását. A megye 32 ezer eurós összeggel támogatta a Sasvár-Morvaőr (Šaštín-Stráže) településen található zsinagóga műemléképülete felújításának folytatását, ahol víz- és villanybekötéseket építettek ki, illetve restaurációs kutatásokat végeztek. A Galántai járásban 13 ezer eurós összeggel támogatta a megye a Sintavai (Šintava) Evezős Klub energetikai szempontból önellátó sportközpontját. A Nagyszombat Megyei Fejlesztési Alapból összesen 58 ezer eurós pénzügyi támogatást is nyújtottak a kerület területén található elektromos töltőállomások hálózatának bővítésére.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW