Nagyszombat megye Pöstyénben és Galgócon folytatta a középiskolák modernizálását

Közzétett: 2024. 02 12.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat folytatja a megyei fenntartású középiskolákban a szakképzés feltételeinek javítását. Pöstyénben a Ľudovít Winter Vendéglátóipari Szakközépiskolában és a Villamosmérnöki Szakközépiskolában a megye korszerűsítette a gyakorlati oktatási eszközöket, valamint felújította az iskola helyiségeit. Emellett a galgóci Műszaki Szakközépiskola szaktantermeit is korszerűsítették.

"A megyei középiskolákban régóta vonzó és innovatív környezetet alakítunk ki. Célunk, hogy a diákok bővítsék a szakterületükön elért sikerhez szükséges elméleti ismereteiket és gyakorlati készségeiket. Legutóbb a pöstyéni Ľudovít Winter Vendéglátóipari Szakközépiskolában, a pöstyéni Villamosmérnöki Szakközépiskolában és a galgóci Műszaki Szakközépiskolában korszerűsítettük a tantermeket, amelyeket új és korszerű berendezésekkel láttunk el. Ehhez az Integrált Regionális Operatív Program (IROP) keretében európai uniós forrásokat használtunk fel, összesen több mint 927 ezer euró értékben" mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke hozzátette, mindhárom iskola részt vesz a duális oktatási rendszerben, és ezért is fontos, hogy műszakilag magas színvonalú legyen a felszereltségük.

A pöstyéni Villamosmérnöki Szakközépiskola szaktantermei berendezésének korszerűsítése során tárgyi és technikai eszközöket, valamint információs és kommunikációs technológiákat (IKT) vásároltak, továbbá akadálymentesített bejáratot biztosítottak a mozgáskorlátozottak számára. A gépipari műhelyeket marógépekkel, esztergagépekkel, csiszológépekkel, valamint forrasztó- és szívóállomásokkal szerelték fel. Egyéb szaktantermekbe telekommunikációs berendezéseket, így elemzőkészüléket, hordozható LAN-tesztert, adatgyűjtő és rögzítő rendszert, hálózati útválasztót, valamint elektromos berendezéseket, köztük mérőeszközöket és szimulátorokat vásároltak. Az IKT-eszközök keretében laptopokat, interaktív monitorokat és lézernyomtatókat vettek.

A projekt részeként a vendéglátóipari iskolában átalakításokat végeztek a konyhában, a tantermekben és a szociális helyiségekben. A munkálatok során kicserélték a padlót, burkolták és kifestették a helyiségeket, továbbá új lámpákat szereltek fel. Felújították a vízvezetékeket, akadálymentesítették a szociális helyiségeket és a bejáratokat. Az iskolában új, mozgássérültek számára kialakított ülőliftet is beszereltek.

Ladislav Blaškovič, a pöstyéni Ľudovít Winter Vendéglátóipari Szakközépiskola igazgatója hozzátette, hogy "miközben zajlottak az építési munkálatok, a gyakorlókonyhák és a felszolgálás oktatására történő szaktantermek felújítása is megtörtént. Ezek a helyiségek többek között munka- és tisztítóasztallal, hűtőszekrényekkel, univerzális robotokkal, húsdarálókkal, zöldségszeletelőkkel, gáztűzhelyekkel, az ételeket melegen tartó kiadó kocsival, hűtőasztallal, mérlegekkel, kávéfőzőkkel, csokoládégyártó készülékkel, ablakmosóval, borsarokkal, valamint melegítésre és hűtésre is alkalmas büféasztalokkal gazdagodtak. Meggyőződésem, hogy a modernizációnak köszönhetően a legmagasabb színvonalon tudjuk biztosítani a gyakorlati oktatást, a diákok pedig munkába állásuk előtt megszerzik a szükséges tapasztalatokat."

A galgóci Műszaki Szakközépiskolában a felújítási munkálatok során a műhelyekben kicserélték a villanyelosztót és a padlóburkolatot, kifestették a falakat, a megújult szociális helyiségek pedig akadálymentesek. Az építési munkálatokkal párhuzamosan a tárgyi és a technikai felszereltség biztosítása is fontos volt. Ennek célja, hogy az iskola számára bebiztosítsák a gépészeti, az elektrotechnikai és a hegesztőműhely berendezését, valamint az információs és kommunikációs technológiát (IKT). A műhelyekbe hegesztők, virtuális hegesztőszimulátor, professzionális kézi mechanikus és elektronikus szerszámok, műhelyasztalok, CNC esztergapad és különféle elektrotechnikai szimulátorok kerültek.

Nagyszombat megye a 2023/24-es tanévben is folytatja a duális oktatási rendszer fejlesztését. Az ebbe az oktatási formába bekapcsolódó diákokat kedvezménycsomag segíti. Ez magába foglalja a havi ösztöndíjat, az ingyenes utazást a helyközi autóbuszjáratokon és a kollégiumi elszállásolást is.

Azon megyei fenntartású iskolák listája, amelyek éltek az európai uniós alapokból való támogatás megszerzésének lehetőségével:

· Közlekedésipari Középiskola, Nagyszombat

· Gépipari Szakközépiskola, Szakolca

· D. S. Jurkovič Építőipari Középiskola, Nagyszombat

· Elektrotechnikai Szakközépiskola, Nagyszombat

· Műszaki Szakközépiskola, Galánta

· Elektrotechnikai Szakközépiskola, Egbell (Gbely)

· Vállalkozási Szakközépiskola, Szenice

· Egészségügyi Középiskola, Nagyszombat

· Műszaki Szakközépiskola, Galgóc

· Egészségügyi Középiskola, Szakolca

· Műszaki Szakközépiskola, Pöstyén

· Egyesített Iskola, Holics

· Egyesített Iskola, Rákfalu (Rakovice)

· Ľ. Winter Vendéglátóipari Szakközépiskola, Pöstyén

· Gépjárműipari Szakközépiskola, Nagyszombat

· Villamosmérnöki Szakközépiskola, Pöstyén

· Magyar Tanítási Nyelvű Közös Igazgatású Iskola, Dunaszerdahely

Nagyszombat megye 44 középiskola fenntartója. Minden évben megszervezi a Hova középiskolába elnevezésű rendezvénysorozatot a kerület három városában (Dunaszerdahely, Nagyszombat, Szenice). A cél, hogy az alapiskolák végzős tanulói és szüleik megismerkedjenek az egyes tanulmányi szakokkal, az iskolákkal, valamint azok diákjainak tevékenységével. Szlovákiában a megyék közül elsőként indította el a megyei fenntartású TalentCentrumot, amely Nagyszombatban működik. Az alapiskolák utolsó évfolyamainak tanulóit szolgálja, és nagy érdeklődés mutatkozik iránta. A megye azt is fontosnak tartja, hogy a médiában és a közösségi oldalakon folytatott kommunikáció révén ráirányítsa a figyelmet az oktatás fontosságára az általa fenntartott középiskolákban.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW