Nagyszombat megye több mint 50 személyiséget tüntetett ki. A megyeelnök díját emberéletek megmentéséért is adományozták

Közzétett: 2023. 09 27.

A nagyszombati Ján Palárik Színházban 2023. szeptember 25-én, hétfőn került sor Nagyszombat megye idei kitüntetéseinek gálaműsorral egybekötött díjátadó ünnepségére. A legrangosabb megyei kitüntetést 33 magánszemély és kollektíva vehette át a megye fejlődéséhez való rendkívüli hozzájárulásért, méghozzá hét területen. Az idei ünnepségen átadták Nagyszombat megye elnökének díját is.  Ezt az elismerést összesen 12 magánszemély és kollektíva nyerte el.

"Nagyszombat megyében büszkék lehetünk sok olyan sikeres és megbecsült személyiségre, akik különböző területeken rendkívüli módon járultak hozzá a régió fejlődéséhez. Tudósok, pedagógusok, orvosok és mások, akik nemcsak idehaza tudtak eredményesen érvényesülni, hanem külföldön is. Az elismerés és a hála jeléül 33 személynek és csapatnak adtuk át a legmagasabb megyei kitüntetést. Döntöttem a  megyelnök díjának  odaítéléséről is, amelyet 10 személyiség és 2 kollektíva nyert el. Köszönet illet mindenkit, hogy nem hagyta el Szlovákiát, vagy a megszerzett tapasztalatok birtokában visszatért, és szakmai tudásával, eredményeivel hozzájárult ahhoz, hogy régiónkat jobb hellyé és vonzóvá tegyük mindazok számára, akik hosszabb vagy rövidebb időre ellátogatnak hozzánk" – mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke hozzáfűzte, hogy hét területen, nevezetesen a közlekedés, a kultúra, a civil társadalom, a szociális ellátás, az oktatás, a sport és az egészségügy területén adományoztak megyei elismeréseket.

A díjazottak között volt például Jozef Urminský történész, régész, publicista is. A Galgóci Honismereti Múzeum igazgatója a helytörténeti kutatásokhoz való hozzájárulásáért nyerte el a megyei kitüntetést. Zuzana Paxianová, a nagymegyeri Felnőttek Szociális Otthonának főnővére a szociális gondoskodás terén végzett munkájával érdemelte ki az elismerést. További díjazott Danka Pražienková orvos, akinek többek között a betegekhez való emberséges hozzáállását méltatták a kitüntetés odaítélésével. A megyeelnök díját kapta többek között Roman Bača is, aki kollégáival együtt egy másik munkatársuk életét mentette meg.

A megyei díjjal kitüntetettek névsorát a képviselők a megyei önkormányzat májusi ülésén hagyták jóvá. Nagyszombat megye díját évente ítélik oda a kerület fejlődését elősegítő rendkívüli hozzájárulásért. A megye ezzel is háláját fejezi ki a humanitárius, karitatív, tudományos, pedagógiai, kulturális, művészeti, újságírói, szociális ellátás, közhasznú, üzleti, műszaki és sporttevékenységek során elért kiváló kreatív tevékenységekért és eredményekért, valamint elismeri a bátor, emberséges és hősies hozzáállást. A lakosok is küldhettek jelöléseket.

A Nagyszombat megye, valamint a megyeelnök díjával kitüntetettek névsora Nagyszombat megye honlapján érhető el.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW