Nagyszombat megye: Viskupič megyeelnök szerint az autóipari átállás alapvetően meghatározza Nagyszombat megye versenyképességét a jövőben is

Közzétett: 2024. 03 21.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke és helyettese, Berényi József a napokban részt vett a régiók és városok csúcstalálkozóján a belgiumi Mons városában. Az összejövetelen elsősorban a globális kihívásokról volt szó, azok helyi és regionális szintű megoldásairól, továbbá arról, hogy ezek miként ültethetők át a legkörnyezetkímélőbb módon a gyakorlatba. A közelgő európai parlamenti választások kapcsán a csúcstalálkozó résztvevői elfogadták A régiók és a városok Európa jövőjével kapcsolatos víziója elnevezésű nyilatkozatot. A csúcstalálkozó kísérőrendezvénye volt a Régiók és Városok Fesztiválja, amelyen a Nagyszombat Megyei Idegenforgalmi Szervezet is bemutatkozott.

"A helyi és regionális önkormányzatok képviselői kulcsszereplők az olyan fontos jelenlegi kihívások megoldásában mint a klímaválság, a zöld és digitális átállás, a fenntarthatóság és a gazdasági fejlődés. Nagyszombat megyét leginkább az érinti, hogy az autóipari átállásnak milyen hatásai lesznek. A Régiók Európai Bizottságánál ezért folyamatosan azt szorgalmazzuk, hogy ezt az átállást az egyes régiók sajátosságainak figyelembevételével hajtsák végre. Beleértve azt is, hogy a közelgő európai parlamenti választások után is folytatódjon ez az átállás. Hozzászólásomban is erre mutattam rá, hangsúlyozva, hogy az átállás pozitív hatása a jövőben is megőrzi megyénk versenyképességét. Ehhez szükséges minden partner együttműködése, de elengedhetetlen az is, hogy Szlovákia EP-képviselői segítő kezet nyújtsanak nekünk a Régiók Európai Bizottságában" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

Az igazságos átmenet és a kohézió mellett a plenáris ülések fő témáját az képezte, hogy  milyen helyi és regionális megoldásai lehetnek a globális kihívásoknak. Az EU zöld megállapodása keretében létezik egy ún. igazságos átmenet mechanizmusa, amely azoknak a társadalmi és gazdasági kihívásoknak a kezelését hivatott megoldani, amelyek a zöldebb és fenntarthatóbb gazdaságra való átállás következtében merülnek fel. A párhuzamosan zajló megbeszéléseken szó esett Ukrajna helyreállításáról, valamint a városok és régiók válságokra való felkészültségéről úgyszintén. Szó volt továbbá a választók európai parlamenti választások előtti aktivizálásáról is. Ennek kapcsán a csúcstalálkozó résztvevői elfogadták A régiók és a városok Európa jövőjével kapcsolatos víziója elnevezésű nyilatkozatot. Az ötpontos nyilatkozatban a régiók és a városok szorgalmazzák a beruházások terén az összefogást, a régiók és a városok klímasemlegesség elérésében betöltött szerepének erősítését, az európai régiók közötti esélyegyenlőség megteremtését, az Európai Unió jövőjével kapcsolatos kérdések előrelátó megközelítését, valamint az európai demokrácia megszilárdítását helyi és regionális szinten egyaránt.

A belga Mons ezzel a fórummal párhuzamosan adott otthont a Régiók és Városok Fesztiváljának is. A több száz  résztvevő között szerepelt két szlovákiai régió, köztük megyénk képviseletében a Nagyszombat Megyei Idegenforgalmi Szervezet is. Igazgatónője, Agáta Mikulová elmondta, hogy "újabb lehetőséget kaptunk arra, hogy egy európai fórumon mutassuk be Nagyszombat megye látnivalóit. Bemutatkozásunkra kedvező visszajelzéseket kaptunk. Ezért úgy gondolom, hogy a Régiók és Városok Fesztiválja hozzájárul ahhoz, hogy ezentúl még több látogatót legyünk képesek megyénkbe csábítani."

Nagyszombat megye saját brüsszeli képviselete révén vesz részt az európai történésekben. Berényi József alelnök képviseli a megyét a Régiók Európai Bizottságában és a gépjárműipar területét felügyelő Kárpáti Csoportban is. Nagyszombat megye alapító tagja az Autóipari Régiók Szövetségének (Automotive Regions Alliance – ARA), valamint vezető tagja az Autóipari Készségek Szövetségének (Automotive Skills Alliance – ASA). A két éve működő ARA révén az autóipari régiók – beleértve Nagyszombat megyét is – markáns véleményt fogalmaztak meg az európai autóipar átalakításával kapcsolatban. Mindeközben az Európai Bizottság a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos rendelet értelmében folyamatosan egyeztet az ARA-val az említett átalakítás helyi hatásairól.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW