Nagyszombat megye ismét aktív részese volt a régiók és városok európai hetének

Közzétett: 2024. 10 14.

Október 7-e és 10-e között 22. alkalommal került sor Brüsszelben a régiók és városok európai hetére, amelyen Nagyszombat megye is részt vett. Az esemény a Régiók Európai Bizottságának 162. plenáris üléséhez, valamint az Európai Unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójához kapcsolódott. Nagyszombat megye brüsszeli képviselete a régiók és városok európai hete keretében több témában szervezett eszmecserét.

"Az európai fórumon ismét bemutattuk álláspontjainkat, elképzeléseinket, aminek köszönhetően külföldön is hallattuk a hangunkat. Téma volt a demográfiai trendek alakulása, amivel a régiók szembesülnek, és amelyek hatásai egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a helyi és regionális szintű problémák megoldására. Ahhoz, hogy a lakossági szolgáltatások magas színvonalát megőrizzük, innovációra, a humán potenciál feltárására és a rendelkezésre álló eszközök felhasználására van szükség. Emellett a tehetséges embereket a régióban kell tartani és idevonzani. Egyeztettünk arról is, hogy a tehetséges embereket fejlesszük az autóiparban, ami Nagyszombat megyére jellemző. Büszkén mutattuk be európai partnereinknek a sikeresen megvalósult, az európai alapokból társfinanszírozott projekteket. Ismét beigazolódott, hogy az uniós pénzek felhasználásának nagy jelentősége van a régiók fejlődése szempontjából" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

Vasco Alves Cordeiro, a Régiók Európai Bizottságának elnöke vendégül látta az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott tíz uniós tagállam nemzeti delegációját. A rendezvényen bemutatták a közúti és kerékpáros infrastruktúra, a kultúra, a szociális ellátás és az oktatás területén azon sikeres regionális projekteket, amelyekhez az elmúlt programozási időszakokban Nagyszombat megye vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulást kapott európai uniós forrásokból.

A régiók és városok európai hete keretében zajlott a Régiók Európai Bizottsága 162. plenáris ülése, amelyen Nagyszombat megyét Berényi József megyei alelnök képviselte. A bizottság állásfoglalást fogadott el a régiók és városok helyzetéről, és felszólította az Európai Bizottságot, hogy növelje az EU energiafüggetlenségét, fejezze be az európai egészségügyi unió kiépítését, valamint növelje a zöld és digitális átalakulásba irányuló befektetéseket a munkaerőpiac szükségleteivel összefüggésben.

Nagyszombat megye brüsszeli képviselete Dánia, Magyarország és Norvégia megyéivel közösen workshopot szervezett a fiatalok nyilvános rendezvényeken való részvételének témájában. A résztvevők közösen gondolkodtak a fiatalok érdemi bevonásáról a demokratikus folyamatokba, valamint egyeztettek az ifjúság és a regionális szereplők közötti szorosabb együttműködésről. Jozef Viskupič megyeelnök online szólt a beszélgetés résztvevőihez a kohéziós politika témájában a régiókból való agyelszívás megelőzése kapcsán.

Nagyszombat megye több autóipari régiószövetség aktív tagjaként politikai workshopot szervezett az autóipari régiók tehetséggondozásának témakörében. A megbeszélés középpontjában a tehetségek felkutatásának, támogatásának és megszerzésének módjai, valamint az autóiparban dolgozók átképzése és képzettségi szintjének emelése állt.

Nagyszombat megye saját brüsszeli képviselete révén vesz részt az európai történésekben. Berényi József alelnök képviseli a megyét a Régiók Európai Bizottságában és a gépjárműipar területét felügyelő CoRAI régióközi csoportban is. Nagyszombat megye tagja a Kohéziós Szövetségnek (Cohesion Alliance), az Autóipari Készségek Szövetségének (Automotive Skills Alliance) és az Autóipari Régiók Szövetségének (Automotive Regions Alliance).

Hasonló cikkek

Olvassa el is

Iratkozzon fel a hírlevélre
Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW