Nagyszombat megye: 2023-ban több mint 24 kilométernyi kerékpárút létesült, a megye népszerűsítette is a kerékpáros közlekedést

Közzétett: 2024. 01 18.

Nagyszombat megye önkormányzata 2023-ban öt kerékpáros útszakaszt épített ki a kerületben, amelyek összhosszúsága eléri a 24,3 kilométert. Három szakasz a Morva kerékpárúton létesült, egy másik szakasszal pedig a Vág menti kerékpárutat bővítették. Egy további bicikliutat a jászlóapátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű és a Szlovák Villamos Művekkel kötött együttműködési megállapodás alapján építette ki a megye ebben a térségben. A felsorolt beruházások összköltségvetése 4,9 millió euró volt. Ezek közül 4 projektet vissza nem térítendő EU-s támogatásból finanszírozott a megye.

"Tavaly öt, együttvéve 24,3 kilométeres szakasszal bővült Nagyszombat megye kerékpárút-hálózata, ami az elmúlt évek legkiemelkedőbb eredménye ezen a területen. A kerékpárutak építésével hozzájárulunk ahhoz, hogy a lakosok kerékpárral biztonságosabban eljuthassanak munkába vagy iskolába. Lényeges az is, hogy ezzel környezetbarát közlekedési magatartásra ösztönözzük az embereket, és támogatjuk a fenntartható fejlődést. Végül, de nem utolsósorban ezzel jelentősen kiszélesítjük a  megyei turizmusban rejlő lehetőségeket. 2024-ben további szakaszok építésével számolunk, és újabb kerékpárutak projektjeit készítjük elő, amelyek megvalósításához európai uniós forrásokat szeretnénk szerezni. A Morva kerékpárúthoz további szakaszt kívánunk hozzáépíteni, az Egbell városa melletti Adamovské-tavaktól egészen a Nagymorva gyaloghídig. Ugyanígy folytatódik a Vág menti kerékpárút bővítése is a Vág folyó mentén egészen Galgócig" – mondta Jozef Viskupič. Mint Nagyszombat megye elnöke hozzáfűzte, a megye e téren kifejtett egész éves tevékenységével megőrizte elsőségét azon az országos versenyen, amelyen a 2023-as európai mobilitási hét legaktívabb megyéje címért versenyeztek a megyék.

A Morva kerékpárút részeként a megyében tavaly összesen 17 kilométernyi kerékpárút épült. A bicikliút első szakasza az Erdőháton épült meg, és ez a 6,1 kilométer hosszú szakasza  Szakolcától, a Baťa-csatornától indul, és egészen Holicsig eljuthatunk rajta kerékpáron. Ez a beruházás az Interreg V-A Szlovák Köztársaság-Csehország Együttműködési Program keretében társfinanszírozásban valósította meg a megye európai uniós források felhasználásával. Összesen 10,9 kilométer hosszú kerékpárútszakasz jött létre a Clean Mobility projekt részeként Morvaszentjános (Moravský Svätý Ján) és Gázlós (Brodské) között. A Morva kerékpárút újabb szakasza az Egbell városa melletti Adamovské-tavaktól a Nagymorva gyaloghídig vezet majd. Ennek a tervei most készülnek, és a megye az új programozási időszakban szeretné megépíteni EU-s forrásokból.

A Vág menti kerékpárút szintén egy újabb szakasszal bővült, mégpedig Súrnál (Šúrovce) egészen a Felső-Dudvágon átívelő hídig Szilád (Siladice) község közelében. Egy 5,4 kilométeres kerékpárútról van szó, amely csatlakozik ahhoz a szakaszhoz, amely már egy éve  megépült Szeredig. A megye a Vág mentén további szakaszok építésével számol egészen Galgócig. Jóváhagyták a megye beadványát, amelynek értelmében a helyreállítási és ellenállóképességi tervből Szlovákiának szánt uniós forrásokból megépülhet a Vág menti kerékpárút Zavar (Zavar) községtől a Stellantis nagyszombati autógyár közelében lévő körforgalomig tartó szakasza. Ennek az 1,8-as kilométeres kerékpárútnak a része lesz a D1-es autópálya felett megépülő gyalogoshíd is.

A megye saját forrásból 1,9 kilométeres kerékpárutat épített ki, amely összeköti Jászlóapátszentmihály (Jaslovské Bohunice) községet a helyi atomerőművel. Ennek részeként épült meg a Blava-patakon átívelő kerékpárhíd is, amelynek 20 méter hosszú vasszerkezetét december közepén szerelte fel a kivitelező. A tervek szerint a tavaszi hónapokra fejeződik be az új híd rácsatlakoztatása a már meglévő kerékpárútra.

Nagyszombat megye már egymás után másodszor lett első az európai mobilitási hét országos versenyben az aktív megyék kategóriában. A Silvia Prokopová megyei kerékpáros koordinátor köré tömörülő csapatnak elsőként sikerült végrehajtania Szlovákiában egy autó töréstesztjét egy kerékpárossal. A videófelvételből oktató jellegű dokumentumfilm készült középiskolásoknak, de időközben az autósiskolák és a rendőrség is érdeklődött iránta. A megye más kerékpáros témájú workshopokat is szervezett, például pumptrackekről, trailekről és kerékpáros turisztikai jelölésekről, valamint egyéb oktatási tevékenységek társszervezője is volt. A Kerékpáros közlekedés tavaszi iskolája kötődött a 2022 őszétől sikeresen működő oktatási ciklusra, amely az önkormányzatok, a közigazgatás, a közlekedés, a fenntartható mobilitás és a projektmenedzserek dolgozóinak szólt.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW