Nagyszombat megye nyerte az európai mobilitási hét díját, és megvédte tavalyi elsőségét

Közzétett: 2023. 10 18.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat 1. helyezést ért el az európai mobilitási hét 2023 díj országos versenyében az aktív megyei önkormányzatok kategóriában. A legmagasabb elismerést a megye két egymást követő évben kapta meg. A díjat 2023. október 17-én, kedden Besztercebányán Patrik Voltmann megyei alelnök és Silvia Prokopová, Nagyszombat megye kerékpáros koordinátora vette át.

"A kerékpáros infrastruktúra kiépítésével és különféle oktatási tevékenységekkel szisztematikusan fejlesztjük a fenntartható mobilitást Nagyszombat megyében. Az első hely megvédésében nagy szerepet játszanak azok a tevékenységek, amelyeket egész évben, tehát az európai mobilitási héten kívül is végzünk. Hálásak vagyunk a díjért, amely motorja a további munkánknak. Folytatjuk beruházásainkat és felvilágosító tevékenységünket, amelyeknek köszönhetően javul a környezet minősége és a régió lakóinak élete" – mondta Silvia Prokopová, Nagyszombat megye kerékpáros koordinátora.

Az európai mobilitási héten a megye az első szlovákiai töréstesztet hajtotta végre, ahol egy személygépkocsi és egy kerékpáros ütközött. A szimuláció közvetlen összefüggést mutatott ki a vezetési sebesség és a kerékpáros halálának kockázata között. Ennek fel kell hívnia a figyelmet a közlekedésbiztonság betartására, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok ne vesszék életüket egy ilyen balesetben. A videófelvételből oktató jellegű dokumentumfilm készült a középiskolásoknak, amely iránt az autósiskolák és a rendőrség is érdeklődött.

„Nagyszombat megye szisztematikusan beruház a kerékpárutak építésébe és a tömegközlekedés támogatásába, hogy ezzel is fejlessze a fenntartható mobilitást. Többek között az országos kampány idején az egész évben érvényes bevezető árakhoz képest féláron kínáltuk az utasoknak a 365 napos hálózati bérlet megvásárlásának lehetőségét. Ez a törzsutasok számára előnyös, közben pedig arra törekszünk, hogy számuk folyamatosan növekedjen" mondta Patrik Voltmann, Nagyszombat megye alelnöke. Hozzátette, hogy a megye saját dolgozói számára megszervezte a Szállítsd a kollégádat! elnevezésű kampányt, amelynek célja az autóforgalom csökkentése volt a munkába járás során. Ezenkívül tartottak egy, a közlekedés szabályait bemutató workshopot, elsősorban a kerékpárosokra fókuszálva.

A megye más kerékpáros témájú workshopokat is szervezett, például pumptrackekről, trailekről és kerékpáros turisztikai jelölésekről, valamint egyéb oktatási tevékenységek társszervezője is volt. A Kerékpáros közlekedés tavaszi iskolája kötődött a 2022 őszétől sikeresen működő oktatási ciklusra, amely az önkormányzatok, a közigazgatás, a közlekedés, a fenntartható mobilitás és a projektmenedzserek dolgozóinak szólt.

Ebben a naptári évben a megyei társfinanszírozásának is köszönhetően létrejött a Bogdány (Bohdanovce nad Trnavou) és Ispáca (Špačince) közötti kerékpáros összeköttetés első része, közel 3 kilométer hosszan. A megye saját költségvetéséből kerékpárút építését is megvalósítja Jászlóapátszentmihály (Jaslovské Bohunice) és a helyi atomerőmű között, ahol a következő hónapokban gyaloghíd épül a Blava-patak felett. Az Interreg V-A Szlovák Köztársaság-Cseh Köztársaság együttműködési program keretében Nagyszombat megye területén a Morva kerékpárút első szakasza a szakolcai Baťa-csatornától Holicsig 6,1 kilométer hosszan épült meg. Emellett további két szakasz építése zajlik Morvaszentjános (Moravský Svätý Ján) és Gázlós (Brodské) között, összesen 10,9 kilométer hosszan.

A Vág menti kerékpárút részeként a megye 1,7 kilométeres kerékpárúttal kötötte össze Szeredet és Súrt (Šúrovce), és jelenleg a sziládi (Siladice) hídig való folytatását valósítja meg, amelynek hossza 5,4 kilométer. A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből a megye egy 1,9 kilométeres kerékpárutat épít, amely Zavart (Zavar) köti össze a Stellantis nagyszombati autógyárral.

A kerékpáros közlekedésből és turizmusból származó adatok jobb gyűjtése és feldolgozása érdekében a megye saját forrásból hét számlálót telepített, amelyek az Eurovelo 6-on, a Vág menti kerékpárúton, illetve Kisudvarnok és Jászlóapátszentmihály környékén találhatók. A megye azt tervezi, hogy illetékességi területén minden újonnan épült kerékpárútra számlálót szerel fel.

A megye a kerékpáros turizmus fejlesztését a Nagyszombat Megyei Idegenforgalmi Szövetségen keresztül is támogatta kerékpárszállító buszokkal a Dunaszerdahely-Bős-Vajka útvonalon, míg idén a megyei önkormányzat kerékpártárolót és kölcsönzőt nyitott ​a dunaszerdahelyi termálfürdőben. A turisztikai szervezet ebben az évben a Kárpátokba is indított kerékpárszállító buszt Nagyszombat-Pöstyén-Berezó (Brezová pod Bradlom)-Szenice útvonalon.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW