Nagyszombat megye az európai mobilitási héten jelentős kedvezménnyel kínálja a lakosságnak az utazási bérleteket

Közzétett: 2023. 09 05.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat ismét aktívan bekapcsolódik az európai mobilitási hét programjaiba, amelyet minden évben szeptember 16. és 22. között tartanak meg. A hatékony mobilitás vonzóbbá tétele érdekében a megye 365 napos hálózati bérleteket kínál kedvezményes áron. A megye emellett aktívan folytatja a fenntartható mobilitás népszerűsítésével kapcsolatos beruházási és művelődési tevékenységét, amelyért a 2022-es európai mobilitási héten díjazásban részesült az önkormányzatok kategóriában.

"Az idei európai mobilitási hét témája az energiatakarékosságot tűzte ki célul. Küldetésünk, hogy a lakosok által megspórolt energiát kimondottan a fenntartható mobilitás fejlesztésébe fektessük, legyen az a kerékpárutak építése vagy a tömegközlekedés támogatása. A közelgő tematikus hét alkalmából úgy döntöttünk, hogy az egész évben érvényes bevezető árakhoz képest közel 50%-os kedvezménnyel kínáljuk majd az éves utazási bérleteket. Ez a rendszeresen autóbusszal utazóknak jelent segítséget. Célunk, hogy az európai mobilitási hétnek köszönhetően nőjön a számuk" – mondta Jozef Viskupič nagyszombati megyeelnök.

A helyközi autóbuszjáratokkal való közlekedés Nagyszombat megyében a bérleteknek és a zónarendszernek köszönhetően 2023. január 1-től könnyebb és előnyösebb. Az utasok az időbeli és területi érvényességi idő alapján válthatnak bérletet. A bérletek 7, 30, 90 vagy 365 napig érvényesek. A területi érvényességi idő azt jelenti, az utasok kiválasztják, hogy melyik tarifazónán belül utaznak. Minden megálló valamelyik zónában található. Kapható ún. teljes hálózatra szóló bérlet is, amellyel minden vonalon korlátlanul lehet utazni, a diákok pedig kedvezményes árú 180 napos bérletet vásárolhatnak. Bővebb információk a www.cestujlahko.sk honlapon találhatók.

Az európai mobilitási hét alkalmából az egész évben érvényes bevezető árakhoz képest az utasok közel 50%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg az éves utazási bérletet. Például az alapbérlet 2023. szeptember 16. és 22. között 222 euróba kerül, ami azt jelenti, hogy a bevezető árakhoz képest a busszal utazók közel 200 eurót spórolhatnak. Ezen bérlettípus mellett a kedvezményes és az átruházható éves bérlet is olcsóbb lesz. Továbbra is érvényes, hogy a bérletet első alkalommal csak az e-shopon keresztül vagy az utasszállítást végző cég jegyárusító helyein lehet megvásárolni.

A megye az európai mobilitási hét mellett a fenntartható mobilitást egész évben népszerűsíti, amiért a 2022-es európai mobilitási héten díjazásban részesült az önkormányzatok kategóriában.

"A tavalyi díj újabb tevékenységekre ösztönzött bennünket. Nagy visszhangot váltott ki a Kerékpáros közlekedés tavaszi és őszi iskolája címet viselő kezdeményezésünk. A nagy érdeklődésre és a kevés oktatási tevékenységre való tekintettel jelenleg a fenntartható mobilitással kapcsolatos tanúsított képzést készítünk elő, akadémikusokkal együttműködve. Emellett kerékpárállványok biztosításán is dolgozunk, amelyek iránt 19 megyei fenntartású középiskola és 15 megyei intézmény érdeklődőtt. Továbbá a megye hét fontos helyén telepítünk kerékpárszámlálókat. Bízom abban, hogy egész éves tevékenységünknek a kampány kiértékelése során is meglesz az eredménye" – nyilatkozta Silvia Prokopová. Nagyszombat megye kerékpáros koordinátora hozzátette, hogy idén a Vág menti és a Morva kerékpárúton egyaránt több kilométernyi új út épül, Jászlóapátszentmihály (Jaslovské Bohunice) és az ottani atomerőmű pedig ebben az évben már bicikliúton is elérhető lesz.

Az Európai Bizottság kiemelt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható mobilitásra. A kampány kicsúcsosodása 2023. szeptember 22-én, pénteken, az autómentes világnapon lesz.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW