Nagyszombat megye 600 ezer eurót osztott szét a Nagyszombat megyei Fejlesztési Alapból

Közzétett: 2023. 07 10.

Nagyszombat megye nyilvánosságra hozta azon projektek listáját, amelyek a Nagyszombat megyei Fejlesztési Alapból támogatást nyertek el. A pályázati felhívásra jelentkezhettek városok és községek, valamint szervezetek, amelyek tevékenysége jelentős mértékben hozzájárul a kerület népszerűsítéséhez, és régión túlmutató, össz-szlovákiai vagy akár nemzetközi jelentőségük is van. A megye 34 projekt között összesen 600 ezer eurót osztott szét.

"Annak ellenére, hogy a költségvetést illetően takarékoskodásra kényszerülünk, idén is támogatunk olyan projekteket, amelyek hozzájárulnak kerületünk fejlődéséhez. Ebben az évben a pályázati felhívásra összesen 107 projekt érkezett, amelyek közül az illetékes bizottság a legjobb 34-et választotta ki. Az idei nyertes tervek között találhatjuk például Holics város projektjét, amely a zsidó temető revitalizációjának folytatására irányul, vagy éppen a korlátkői vár felújításának folytatását. A nagymegyeri Bartók Béla tér modernizációjához szintén hozzájárulunk" – mondta Jozef Viskupič. A nagyszombati megyeelnök hozzátette, hogy a megye a projektek listáját a honlapján hozta nyilvánosságra.

A sikeres projektek között van a Verbó (Vrbové) városában a harangláb homlokzatának felújítására irányuló terv, amelyet a megye 45 ezer euróval támogat. A harangláb a nemzeti kulturális örökség része, és a támogatás segít az újrahasznosításában, működtetésében és történelmi jellegének megőrzésében.

Nagyszombat megye 15 ezer euróval támogatja a Sasvár-Morvaőr (Šaštín-Stráže) településen található zsinagóga épületének folytatódó felújítását. A pénzösszeget a tudományos kutatómunka folytatására használják majd fel, továbbá arra, hogy a galambok ne juthassanak be az épületbe. Emellett egy állandó fotókiállítást és egy interaktív honlapot hoznak létre.

Vittenc (Chtelnica) község is sikeresen pályázott. A település saját közigazgatási területén szeretne kerékpárutakat létrehozni. Az elnyert 25 ezer eurót Vittenc a projektdokumentáció kidolgozására használja fel, amelynek elkészülte után 50 kilométernyi bicikliút épül.

A pályázat beadására olyan városok és községek, jogi és természetes személyek (vállalkozók) voltak jogosultak, akik, illetve amelyek állandó lakóhelye vagy székhelye Nagyszombat megyében van, továbbá a régió lakosainak nyújtanak szolgáltatást. A Nagyszombat megyei Fejlesztési Alapból kapott támogatás azt a célt szolgálja, hogy javuljon a közhasznú és innovatív kezdeményezések minősége, amelyek elősegíthetik a régió általános fejlődését, a vállalkozói jártasságok jobbítását, a foglalkoztatottság szinten tartását vagy az infrastruktúra felújítását. Szervezetek és települések olyan projektjei, aktivitásai, rendezvényei és egyéb tevékenysége részesültek támogatásban, amelyek nagyobb volumenű pénzösszeget igényelnek regionális vagy ennél is nagyobb hatósugarú tevékenységre. A támogatás minimális összege 10 ezer euró.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW