Nagyszombat megye: A felvételi vizsgák második fordulója a megyei középiskolákban

Közzétett: 2023. 06 07.

A Nagyszombat megye által fenntartott megyei középiskolák közzétették a 2023/24-es tanévre az elsőévesek számára még elérhető szabad helyek listáját. Eszerint a felvételi vizsgák második fordulójában a megye 27 középiskolájában még  404 betöltetlen helyet kínálnak a a felvételiző diákoknak.

"Azok a diákok, akik nem jártak sikerrel a felvételi vizsgák első körében, június 20-án még próbálkozhatnak a pótfelvételi vizsgákon, a második fordulóban. Érdekes lehetőségek kínálkoznak a duális oktatási rendszerben való tanulásra is. Ennek keretében olyan minőségi képzésben vehetnek részt a diákok, amely a fiatalokat egy-egy konkrét szakmára készíti fel. Az idei új tanévtől Nagyszombat megye is rendkívüli támogatást nyújt azoknak a diákoknak, akik ezt a fajta szakképzést választják olyan hiányszakmában, amelyek jelenleg nem túl keresettek, de nagyon ígéretes jövő előtt állnak" – mondta Stanislav Pravda, a Nagyszombat Megyei Hivatal Oktatási Szakosztályának igazgatója.

A 2023/24-es tanévben a megyei önkormányzat rendkívüli támogatásban részesíti a hiányszakmának számító területeken tanuló diákokat a Nagyszombat megye által működtetett középiskolákban. Több szakma tartozik ide, köztük a hentes, a szabó – női szabó, a vegyipari operátor, a kiskertészkedés és az ezzel kapcsolatos szolgáltatások, a fémmegmunkálás, az agráripari gazdálkodás, a kőműves és a gyakorló egészségügyi nővér foglalkozások, míg a következő tanévtől a biotechnológia és a gyógyszerészet is felkerül a támogatott hiányszakmák közé.

E szakokon a diákok havi 50 eurós ösztöndíjat kaphatnak, emellett a megye ingyenes utazási lehetőséget biztosít a helyközi  autóbuszjáratokon, valamint kollégiumi elszállásolást. A megye ezeket az előnyöket a duális oktatási rendszerben tanuló diákok számára szintén biztosítja.

A választható középiskolák listája a rendelkezésre álló szabad helyek számával együtt itt érhető el: https://shorturl.at/etuwL.  

A felvételi vizsga második körébe való jelentkezés határidejét az egyes középiskolák honlapján teszik közzé.

A 2022/23-as tanévben a 45 megyei fenntartású középiskolába több mint 15 ezer diák jár, közülük 3900 az elsősök száma. A duális képzési rendszerben 26 iskola 900 diákja tanul. Valamennyi megyei középiskoláról, valamint az általuk nyújtott oktatási és képzési lehetőségek széles skálájáról a Hova középiskolába Nagyszombat megyében című prospektusban érhető el részletes tájékoztatás: https://trnava-vuc.sk/skolstvo/kam-na-strednu-v-trnavskej-zupe/. Az új megyei, nagyszombati TalentCentrum honlapján (https://talentcentrumtrnava.sk/) az alapiskolák 7-9. osztályos tanulóinak is segítséget nyújt a középiskola kiválasztásában.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW