Nagyszombat megye: A Partnerségi Tanács 31 megyei projekttervet hagyott jóvá több mint 30 millió euró értékben

Közzétett: 2024. 05 27.

Nagyszombatban a megyei hivatal székházában tartották meg a Partnerségi Tanács ötödik ülését, amelynek feladata a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat 2021-2027-es évekre szóló integrált területfejlesztési tervének felügyelete. A tanácskozáson jóváhagyták azokat a projektterveket, amelyeket a partnerek társfinanszírozással valósítanak meg az egyes régiókban az európai strukturális alapokból. A Partnerségi Tanács 31 regionális projekttervet hagyott jóvá, amelyek megvalósításához több mint 30 millió euró értékben lehet majd pályázni.

"A Partnerségi Tanács az a forma, amelynek keretében döntünk az európai források felhasználásáról a megye egyes régióinak modernizációja érdekében. Örülök annak, hogy a polgármesterekkel és a társadalmi-gazdasági partnerekkel együttműködve sikerül olyan új projekteket készítenünk, amelyek elősegítik megyénkben a fejlődést. Összesen 31 tervet hagytak jóvá együttesen több mint 30 millió euró értékben. Most azon fogunk dolgozni, hogy a projekteket a gyakorlatba is átültessük, és partnereinkkel együtt a lehető leghamarabb megvalósíthassuk ezeket a terveket" – mondta Jozef Viskupič. Nagyszombat megye elnöke, aki a Partnerségi Tanács elnöke is, hozzáfűzte, hogy ez nagymértékben függ majd az állami szervek hozzáállásától, valamint attól is, hogy milyen mennyiségben tudunk majd forrásokat lehívni.

A Partnerségi Tanács a csomag részeként jóváhagyta Nagyszombat megye két projekttervét. Az egyik a rákfalui (Rakovice) kastély melletti park helyreállítása és revitalizálása, amely a Közös Igazgatású Iskola területén található. A másik pedig egy 200 férőhelyes integrált parkoló megépítése a pöstyéni repülőtérnél.

Elfogadták a városok és települések projektterveit is. A Partnerségi Tanács támogató véleménye után a Csilizközi Községek Társulása vissza nem térítendő hozzájárulásért folyamodik egy három kilométeres kerékpárút megépítéséhez Ekecs és Nyárasd között. Úszor község azt tervezi, hogy befejezik a helyi alapiskola bővítését és felújítását. Ezzel a beruházással a befogadó és magas színvonalú oktatási szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférést szeretnék biztosítani. Galánta városa az autóbusz-pályaudvar felújítására és mentesítő parkoló kialakítására pályázik, de pályázati forrásból kívánja megvalósítani a városi amfiteátrum korszerűsítését is.

Egy másik jóváhagyott projektterv Szomolányra (Smolenice) vonatkozik, ahol múzeumi helyiségek és turisztikai központ létrehozásával számolnak egy használaton kívüli helyi magtárban. Bélaház (Boleráz) önkormányzata az alapiskola bővítésére, szigetelésére és egy többfunkciós játszótér építésére vonatkozó projekttervet hagyott jóvá.

Holics városa két projektterv révén a helyi kastély és környezetének helyreállítását célozza meg. A gazdasági épület rekonstrukciójára és a műemléknek számító várnál lévő fasor helyreállítására igényelnek majd forrást. Szenice városának szándéka a városi amfiteátrum teljes körű felújítása, beleértve a műszaki és szociális létesítményeket is.

Nagyszombat megye integrált területi stratégiájának megvalósítására szánt teljes keretösszeg 125 millió euró. A Partnerségi Tanács elé terjesztett 31 projektterv jóváhagyása után egyéni pályázók – megyék, városok, községek, települési társulások – európai forrásból pályázhatnak vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulásra. Amennyiben sikeresen elbírálják a pályázatukat, több mint 30 millió eurót hívhatnak le, ami Nagyszombat megye teljes keretösszegének egyötöde. "A tanács technikai titkársága folyamatosan előkészíti, majd a Partnerségi Tanács jóváhagyja a további projektterveket is annak érdekében, hogy a megyében a rendelkezésünkre álló összes európai uniós forrást a lehető legnagyobb mértékben ki tudjuk használni" – tette hozzá Jozef Viskupič.

Az összes jóváhagyott projektterv listája elérhető a megye honlapján.

A Partnerségi Tanács egy állandó kollektív, koordináló és döntéshozó szerv a megyében tevékenykedő társadalmi-gazdasági partnerek állandó együttműködésének összehangolására Nagyszombat megye területén annak érdekében, hogy biztosított legyen az integrált területfejlesztés. A Partnerségi Tanács 57 tagot számlál, és négy kamarából áll: Regionális Önkormányzati Kamara, Helyi Önkormányzati Kamara, Államigazgatási Kamara és Társadalmi-Gazdasági Partnerek Kamarája.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW