A Nagyszombat megyei képviselő-testület jóváhagyta a pénzügyi támogatások elosztását. A megye támogatást igényel a Nagyfödémes melletti híd rekonstrukciójához.

Közzétett: 2023. 05 19.

A Nagyszombat megyei képviselő-testület 2023. május 17-én, szerdán megtartott ötödik rendes ülésén a képviselők jóváhagyták annak az 1,7 millió euró vissza nem térítendő támogatás iránti kérelemnek a benyújtását, amelyet a megye a Fekete-víz feletti híd rekonstrukciójára fordít. Jóváhagyták továbbá annak a pályázatnak a benyújtását, amelyben az Állami Lakásfejlesztési Alapnál pénzügyi támogatást igényelnek egy szociális szolgáltatásokra specializálódott intézmény megépítéséhez Morvaszentjánosban (Moravský Sväty Ján).

"Folytatjuk az utak és a hidak felújítását a megyében. A megyei képviselőkkel közösen jóváhagytuk a Nagyfödémes közelében lévő 20 méter hosszú, balesetveszélyes Fekete-víz feletti híd rekonstrukciójához szükséges vissza nem térítendő támogatás iránti kérelem benyújtását. Amennyiben sikeres lesz a pályázatunk, egy újabb híd komplex rekonstrukcióját kezdjük meg, amit lebontunk és újjáépítünk" – mondta Jozef Viskupič megyeelnök. Hozzátette, hogy jelenleg teljes felújítás zajlik a Sopornya (Šoporna) melletti hídon, illetve Felsődióson (Horné Orešany).

A megyei képviselők jóváhagyták, hogy 3,4 millió euró összegű pénzügyi támogatásra irányuló pályázatot nyújtanak be az Állami Lakásfejlesztési Alaphoz, amelyet a Morvaszentjánosban létesülő szociális intézmény megépítésére fordítanak. A projekt fennmaradó kiadásait, kevesebb mint 2,5 millió eurót a megyei költségvetésből finanszírozzák. A 40 férőhelyes, csúcsminőségű szociális intézmény építése a múlt hónapban megkezdődött, a kivitelezési munkák pedig a tervek szerint 18 hónapig tartanak.

Az ülés napirendi pontja volt szervezetek és települések feljesztésére, valamint regionális fejlesztésre szánt anyagi támogatások elosztásának jóváhagyása összesen 1,1 millió euró értékben. A képviselők a megye területén működő szervezetek tevékenységének támogatása keretében a 491 benyújtott pályázatból 314-et hagytak jóvá  összesen 450 ezer euró értékben. A megyei önkormányzat költségvetéséből 150 ezer eurót különített el a községek és városok támogatására, a képviselők a 203 benyújtott pályázatból 140-et hagytak jóvá. Jozef Viskupič hozzátette: "a Nagyszombat megye regionális fejlesztését célzó program keretében félmillió eurót különítettünk el támogatásokra. A bíráló bizottság összesen 76 pályázatot értékelt, ebből  34-et anyagilag támogatunk."

A képviselők jóváhagyták a csaknem 60 ezer euró értékű földvásárlást Dócs (Dojč) községben is, ahol a megye lakhatási szociális szolgáltatás nyújtását tervezi. Egy 12 férőhelyes intézmény jön létre. A cél egy 20 férőhelyes, ambuláns szociális ellátást nyújtó intézmény felépítése a községben a rohói (Rohov) szociális központ, valamint a falu és a környék lakói számára. A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat 5. ülésén szintén jóváhagyták a Szomolánka (Smolinské) község kataszterében lévő földterület megvásárlását, majd ennek kezelését rábízták a morvaszentjánosi felnőttek szociális otthonára azzal a céllal, hogy 30 férőhelyes speciális létesítmény épüljön a szociális szolgáltatásokat igénybe vevők számára.

Emellett stratégiai dokumentumokat is elfogadtak, amelyek a következők: Nagyszombat megye Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Programja 2023-2030, Nagyszombat megye Egészségügyi Fejlesztési Stratégiájája 2023-2027, valamint Nagyszombat megye Szociális Szolgáltatásai Fejlesztésének Koncepciója 2023-2030.

Jozef Viskupič megyeelnök arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat díjának átadó ünnepségére 2023. szeptember 6-án kerül sor a megyei fenntartású nagyszombati Ján Palárik Színházban. Ezzel kapcsolatban a képviselő-testület 33 előterjesztést fogadott el.

Nagyszombat megye díját évente ítélik oda. Elismerés a humanitárius, karitatív, tudományos, pedagógiai, kulturális, művészeti, újságírói, szociális ellátás, közhasznú, üzleti, műszaki és sporttevékenységek során elért kiváló kreatív tevékenységekért és eredményekért, valamint a bátor, emberséges és hősies hozzáállásért.

A megyei költségvetésből támogatott projektek listája megtalálható Nagyszombat megye honlapján.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW