Nagyszombat megye az integrált tömegközlekedést illetően saját központi adatbázissal rendelkezik, amelynek célja a helyközi autóbuszjáratokkal való utazás vonzóbbá tétele

Közzétett: 2023. 10 25.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat központi adatbázissal rendelkezik, amelynek célja a helyközi buszközlekedésben a közlekedési teljesítmény hatékony tervezése a mobilitásból nyert adatok alapján.  A megye képviselői az autóbuszközlekedési vállalatoknak, a kiválasztott megyei középiskoláknak, valamint a vasúti közlekedés területén dolgozóknak mutatták be az adatbázis előnyeit és hozadékát. A megye a 275 ezer euró értékű adatközpont beszerzését a Clean Mobility projekt részeként valósította meg az Interreg V-A Szlovák Köztársaság-Ausztria határon átnyúló együttműködési operatív program keretében.

"A Nagyszombat megyei adatközpont egy újabb fontos lépés a tömegközlekedés vonzóbbá tétele felé, ami hosszú távú prioritásunk. Hosszú távú projektről van szó, amelynek néhány éven belül lesz látható az eredménye. Az új adatközpontnak köszönhetően a helyközi autóbusz-közlekedés forgalmi teljesítményének jobb nyomon követése mellett munkatársaink azonnal megoldhatják az esetleges problémákat, és javíthatják a megye közlekedési szolgáltatásainak hatékonyságát. Az utasok számára elérhető, hatékony és kényelmes szolgáltatásokat nyújt, a járatok és más közlekedési módok folytonosságának garantálásával, valamint az ütemes menetrend bevezetésével" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A Clean Mobility projekt részeként a megye vállalta a mobilitásra vonatkozó integrált közlekedési adatok gyűjtésére és cseréjére szolgáló központ felépítését. A rendszer rögzíti a Nagyszombat megye területén lévő összes járat menetrendjét, beleértve az útvonalakat is, amelyeket meg tud jeleníteni a térképen is. Az adatközpont információkat gyűjt az egyes járművekről, különösen azok tartózkodási helyéről és a menetrendtől való esetleges eltérésekről. A rendszer automatikusan kiértékeli a csatlakozások késését, miközben ki tudja számítani a várható késést. Az adatbázis áttekintést nyújt az összes útvonal egymásra való kapcsolódásáról is. Az összes összegyűjtött adat alapján a rendszer képes generálni a járatok hálózatának rendszerét, vagy nyilvántartást vezetni a megye területén található összes megállóról.

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat közlekedéspolitikai szakosztálya tovább értékeli az összegyűjtött adatokat a vele szerződésben álló közlekedési vállalatok teljesítményének és az egyes járatok közötti átszállások garanciájának biztosításával. Az adatközponttal való együttműködés eredménye a közlekedési szolgáltatások változásainak tervezése során a hatékonyság növelése lesz, ami jobb minőségű tömegközlekedést biztosít a megye területén.

Az adatközpontot a közbeszerzésen sikeres TransData cég szállította, amely az adatközpont hardveres és szoftveres berendezése mellett szervizelést nyújt, valamint foglalkozik a rendszer továbbfejlesztésével is.

Az integrált közlekedés adatközpontjának létrehozása a Clean Mobility projekt egyik tevékenysége, amely az Interreg V-A Szlovák Köztársaság-Ausztria Együttműködési Program részeként valósul meg. Az adatközpont működtetése céljából a közlekedéspolitikai szakosztályon belül létrejött a Mobilitási osztály. A projekt része továbbá a Morva kerékpárút két szakaszának megépítése is, összesen csaknem 11 kilométer hosszan az osztrák-szlovák határnál Morvaszentjános (Moravský Svätý Ján) és Gázlós (Brodské) települések között.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW