Nagyszombat megye bővíti az egészségügyi szolgáltatásokat, és mobil hospice-t indít

Közzétett: 2023. 05 03.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat az Egészséges megye (Zdravá župa) társaságon keresztül elindította a mobil hospice szolgáltatást. A komplex palliatív ellátás a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő és az otthoni környezetben haldokló betegeknek nyújt segítséget. A szolgáltatás orvos javaslata alapján vehető igénybe. Az érdeklődők a www.zdravazupa.sk honlapon található űrlap segítségével regisztrálhatnak.

"A serdülőkorúak háziorvosi rendelője, a kardiológiai szakrendelés és az otthoni ápolást nyújtó ügynökség után elindítjuk az otthoni hospice ellátást is. Ez egy komplex palliatív ellátás a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő és haldokló betegek számára. Az orvos és a nővér közvetlenül az otthonában keresi fel a beteget, ahol stabilizálja az állapotát. A megyében azt érzékeljük, hogy a szolgáltatás iránt régóta van érdeklődés, ezért szándékunk a mobil hospice hálózat kialakítása a megye egész területén" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A palliatív ellátás célja a súlyos betegségben szenvedők és hozzátartozóik életminőségének javítása, egyúttal az életveszélyes betegségek megelőzése és enyhítése. Az ellátás során a beteg fájdalmát és egyéb testi vagy pszichoszociális problémáit diagnosztizálják, majd kezelik.

Az elmúlt hetekben a megye elindította az Otthoni Ápolási Ügynökség (ADOS) szolgáltatásait is. E szolgáltatás olyan részlegesen vagy teljesen mozgásképtelen betegek számára ajánlott, akik szakszerű ápolást vagy rehabilitációs ellátást igényelnek, és nem tudnak önállóan eljutni a kezelésre.

Az otthoni ápolási és rehabilitációs ellátás, valamint az új mobil hospice szolgáltatás orvosi javaslatra történik. Amennyiben a beteg eleget tesz a feltételeknek, a www.zdravazupa.sk honlapon található űrlapon keresztül veheti igénybe a szolgáltatást.

Jozef Viskupič megyefőnök hozzátette, hogy "2022-ben Nagyszombat megye együttműködési megállapodást írt alá a Nagyszombati Egyetemi Kórházzal a hosszú távú, palliatív és ápolói egészségügyi ellátás lehetőleg otthoni környezetben történő biztosítása érdekében. Az új mobil hospice szolgáltatás kísérleti projekt, és úgy gondolom, hogy javítani fogja a súlyos betegségben szenvedők életminőségét."

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat 2022-ben memorandumot írt alá a Nagyszombati Egyetemi Kórházzal. A memorandum aláírása azt a célt szolgálja, a jövőben Nagyszombat megyében tervezett projektek esetében a megvalósításban a partnerek kölcsönösen együttműködjenek annak érdekében, hogy javuljon az egészségügyi ellátás minősége és színvonala minden lakossági csoportot illetően. Ezenkívül számolnak a tudomány és a kutatás eredményeinek alkalmazásával a diagnosztikában és a gyógyászati eljárásoknál, továbbá innovatív intézkedések és a SMART megoldások bevezetését is támogatják.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW