Nagyszombat megye 2023-ban bővítette az egészségügyi szolgáltatások körét. Jövőre folytatja az orvosok pénzügyi támogatását.

Közzétett: 2023. 12 28.

Nagyszombat megye idén is folytatta az egészségügy fejlesztését és támogatását a kerületben. A nagyszombati Študentská utca 16-os szám alatt működő Egészséges megye (Zdravá župa) elnevezésű egészségügyi intézményben neurológiai és kardiológiai rendelő nyílt. Emellett az intézmény az Otthoni Ápolási Ügynökség és a mobil hospice által kínált szolgáltatásokat is biztosítja.

"Az egészségügy 2024-ben is a legfontosabb prioritásunk lesz. Az újonnan nyitott kardiológiai és neurológiai rendelőknek köszönhetően olyan szakterületeken bővítettük az egészségügyi ellátást, amelyekre nagy igény mutatkozott a páciensek részéről. Emellett idén az Otthoni Ápolási Ügynökség és a mobil hospice által kínált szolgáltatásokat is elkezdtük biztosítani. Jövőre elindítjuk az új nagyszombati mentálhigiénés központ felújítását és felszerelését. A megye ezenkívül költségvetéséből további 400 ezer eurót különített el az egészségügy támogatási rendszeren keresztül történő fejlesztésére" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat az Egészséges megye (Zdravá župa) nevű cége segítségével 2023-ban beindította az Otthoni Ápolási Ügynökség által biztosított szolgáltatásokat. Ezeket a szolgáltatásokat olyan részben vagy teljesen mozgásképtelen betegek vehetik igénybe, akik szakszerű ápolásra vagy rehabilitációs ellátásra szorulnak, és nem tudnak önállóan eljutni a kezelésekre vagy a rehabilitációkra. Már a mobil hospice szolgáltatás is elérhető, amely a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő és az otthoni környezetben haldokló betegeknek nyújt segítséget. Az érdeklődők a www.zdravazupa.sk/ados linken található űrlap segítségével regisztrálhatnak.

Nagyszombat megye 2023-ban több, az onkológiai megbetegedések megelőzését szolgáló aktivitást is megvalósított. A HPV-vírus elleni speciális oltási napokat szervezett. Az oltás egy dunaszerdahelyi, egy szakolcai és egy nagyszombati rendelőben zajlott, és ezekre több mint 100 érdeklődő jött el. A megye a hivatal dolgozóiról sem feledkezett meg, akiknek karácsony előtt egészségnapokat szervezett.

A megye az egészségügy támogatási rendszeren keresztül történő fejlesztését is folytatja a kerületben. Lucia Šmidovičová, a Nagyszombat Megyei Hivatal egészségügyi szakosztályának igazgatónője arról tájékoztatott, hogy "a 2023-as évben hét projekt részesült támogatásban összesen 73 ezer euró értékben. A támogatási rendszer jövőre is folytatódik. Újdonság az új és már itt dolgozó orvosokat felkaroló ösztönző program, olyanoké, akik a hiányszakterületeken biztosítják az ellátást. Erre a célra a következő évben összesen 400 ezer eurót különítettünk el a költségvetésből. Pályázni elektronikus úton lehet 2024. január 15-től."

Sikeresen folytatódott az SOS-gomb-program, az otthoni segélyhívás rendszere is a megyében egyedül élő lakosok részére. A megye a Szlovákiai Szamaritánusok Egyesületével együttműködve kibővítette ezt a szolgáltatást, amely már magyar nyelven is biztosított. Az otthoni segélyhívó szolgáltatás használóinak lehetővé teszi azt, hogy vészhelyzetben segítséget kérjenek. A képzett diszpécseri személyzet a hívás beérkezése utan értékeli a helyzetet, és eldönti, hogy a továbbiakban mi a teendő. Ezt a szolgáltatást jelenleg már 396-an veszik igénybe, összesen pedig eddig 521-en éltek ezzel a lehetőséggel.

Nagyszombat megye ifjú életmentője elnevezéssel harmadik alkalommal tartották meg a megyei elsősegélynyújtó versenyt. A vetélkedőn a gimnáziumok és a szakközépiskolák diákjai vehettek részt. Nem indulhattak ugyanakkor az egészségügyi középiskolák tanulói. A rendezvénybe 22 középiskola 86 tanulója kapcsolódott be, és a győztes a somorjai Milan Rastislav Štefánik Gimnázium csapata lett.

A megye jövőre egy pszichoszociális intézmény megnyitását tervezi, amely a már működő nagyszombati megyei egészségügyi központban kap helyet. Itt pszichológiai és pszichiátriai rendelő, továbbá egy nappali ellátást kínáló pszichiátriai részleg is lesz.

Továbbra is elérhető lesz az általános orvosok lakhatási költségeire nyújtott támogatás, amely célirányosan támogatja az egészségügy fejlesztését. A havi maximum 150 eurót kizárólag a lakhatással kapcsolatos kiadások fedezésére lehet felhasználni, beleértve a lakbér fizetését, a hiteltörlesztést ingatlanvásárlás után vagy a rezsiköltségek – például villany, víz és szennyvíz – kiegyenlítését.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW