Nagyszombat megye továbbra is támogatja az egészségügyi ellátást. A megyei költségvetésből újabb 400 ezer eurót különítettek el erre a célra.

Közzétett: 2023. 12 18.

Nagyszombat megye képviselő-testülete 2023. december 13-án az egészségügy fejlesztéséről és támogatásáról is tárgyalt. Új pályázati felhívást hagytak jóvá, amely a szakosodott ambuláns egészségügyi ellátás területén célozza meg az egészségügy fejlesztését és támogatását. Ezzel párhuzamosan jövőre is folytatódik az új háziorvosok megyébe való csalogatását célzó felhívás olyan orvosok részére, akik hosszú távon biztosítanák régiónkban az egészségügyi ellátást. A pályázatokat 2024. január 15-től lehet beadni elektronikus úton.

"Jövőre is fejlesztjük és támogatjuk az egészségügyi ellátást, valamint ösztönözzük az orvosokat arra, hogy megyénkben dolgozzanak. Újdonságként vezettük be az új és már itt dolgozó  orvosokat felkaroló ösztönző programot, olyanokét, akik a hiányszakterületeken biztosítják az ellátást. Emellett 2024-ben is folytatjuk a már korábban elindított ösztönző programot,  amellyel térségünkbe igyekszünk vonzani a pályakezdő háziorvosokat, akik hosszú távú egészségügyi ellátást biztosítanának a lakosoknak. Támogatást kaphatnak, amelyekre a következő évben összesen 400 ezer eurót különítettünk el a költségvetésből. Ezzel megteremtjük a feltételeket a megyénkben élő emberek egészségügyi ellátásának további javításához" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

Nagyszombat megyében az általános rendelőintézeti ellátáson kívül hiány tapasztalható a szakosodott ambuláns egészségügyi ellátás területén is. Ide tartoznak elsősorban olyan szakrendelések, amelyek a cukorbetegség, az anyagcsere- és táplálkozási zavarok, az endokrinológia, a neurológia, a reumatológia, a belgyógyászat, a tüdőbetegségek és a ftiziológia, a pszichiátria, a klinikai logopédia, a klinikai pszichológia, a geriátria és a dermatovenerológia területén biztosítják az egészségügyi ellátást. Az általános érvényű rendelet elfogadásának köszönhetően a már meglévő és az új járóbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók is igényelhetik majd a megyei támogatást.

"A járóbeteg-szakellátást nyújtó új szolgáltatók is igényelhetnek egyszeri hozzájárulást új rendelő felszereléséhez, valamint a bérleti díjhoz vagy egy másik egészségügyi dolgozó béréhez nyújtandó támogatást is. A már meglévő orvosi rendelők egyszeri hozzájárulást igényelhetnek a rendelőhelyiség felújításához, bővítéséhez, a rendelő tárgyi és technikai felszereléséhez, a bérleti díj megtérítéséhez, vagy egy másik egészségügyi dolgozó fizetésének biztosításához. Erre a célra 200 ezer euró van elkülönítve" – mondta Lucia Šmidovičová, a Nagyszombat Megyei Hivatal egészségügyi szakosztályának igazgatónője.

Nagyszombat megye célja az általános ambuláns egészségügyi ellátás minőségének javítása és elérhetőségének biztosítása a megye területén olyan általános orvosi rendelők egyszeri hozzájárulással történő támogatásával, amelyekben az általános orvosi vagy gyermekgyógyászati ​​szakvizsgára készülő orvosok a gyakornokok. Ezzel egyidejűleg a megye biztosítja nekik a rezidensek béréhez való hozzájárulást, illetve a háziorvosi vagy gyermekgyógyászati ​​szakterületen pályakezdő orvosok és szakorvosok támogatását, akik felnőtteket ellátó  háziorvostól, de abban az esetben is, ha háziorvostól járóbeteg szakrendelést, vagy gyermek- és serdülőkorúakat ellátó szakrendelést vesznek át. Továbbá támogatást kaphatnak akkor is, ha a hiányszakterületekkel bővitik ki az egészségügyi intézmény korábban kiadott működési engedélyét. Lehetőség van arra is, hogy  támogatást kapjanak új rendelő létrehozásához és felszereléséhez.

A támogatás iránti kérelmeket elektronikusan, a www.trnavskazupa.sk honlapon nyújthatják majd be, és ezek elbírálása folyamatosan történik. Pályázhatnak jogi vagy természetes személyek és vállalkozók, de ezeknek a megye területén kell egészségügyi ellátást biztosítaniuk.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW