Nagyszombat megye: Bővítik az ingyenes házi segélyhívást. Már magyar nyelven is elérhető.

Közzétett: 2023. 07 14.

Nagyszombat megye az elsők között indította be 2020-ban az ingyenes otthoni segélyhívást a megyében egyedül élő lakosok részére. A megye a Szlovákiai Szamaritánusok Egyesületével együttműködve kibővítette ezt a szolgáltatást, és ez immár magyar nyelven is biztosított. Az otthoni segélyhívó szolgáltatás használóinak lehetővé teszi azt, hogy vészhelyzetben segítséget hívjanak. A képzett diszpécseri személyzet a hívás beérkezése utan értékeli a helyzetet, és eldönti, hogy a továbbiakban mi a teendő.

"SOS-gomb elnevezéssel már csaknem három éve működtetjük az ingyenes belföldi segélyhívó szolgálatot az egyedül élő lakosoknak. Főleg az idősek, fogyatékkal élők vagy a szociális ellátó intézményekben való elhelyezésre várók vehetik igénybe ezt a szolgáltatást. Mivel a megyénkben nagyon sok magyar nyelvet beszélő lakos, ezért a szolgáltatás kibővítése mellett döntöttünk. Jelenleg a magyar nyelvű szolgáltatást igénylő ügyfelek vészhelyzetben az SOS-gomb megnyomása után tolmács segítségével tudnak kommunikálni a diszpécserrel" – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke. Hozzáfűzte, hogy jelenleg a megye 60 településén veszik igénybe az emberek az ingyenes szolgáltatást.

Nagyszombat megye a szolgáltatást a Kerületi Innovációs Fejlesztési Ügynökséggel és a Szlovákiai Szamaritánusok Egyesületével együttműködésben nyújtja. A felhasználó otthona bármely pontjáról a gombbal történő segélyhívást követően beszélhet a diszpécserszolgálat szakképzett munkatársaival, akik értékelik a helyzetet, és szükség esetén segítséget nyújtanak. Amennyiben az ügyfél magyar nyelvű szolgáltatást igényel, akkor tolmács segítségével háromfős konferenciahívás formájában magyarul kommunikálhat. Ezt követően a diszpécser standard módon oldja meg a válsághelyzetet.

A szolgáltatást jelenleg 361 ügyfél veszi igénybe Nagyszombat megye 60 községében és városában. A sürgősségi megoldást igénylő helyzetben lévő ügyfelek eddig összesen 3643 alkalommal hívták a diszpécserközpontot, és 88 alkalommal nyújtottak nekik sürgősségi egészségügyi ellátást.

A segélyhívó gomb könnyen hordozható, csuklón karkötőként vagy nyakba akasztva viselhető. Az SOS-gomb megnyomása után a telefonkapcsolatot a diszpécserrel a hívó fél otthonában központi helyen elhelyezett szerkezet biztosítja. Ennek az ügyfél otthonában történő telepítésével, valamint a non-stop diszpécserszolgálattal kapcsolatos összes pénzügyi költséget Nagyszombat megye fedezi.

Akinek további információkra is szüksége van, forduljon a projekt koordinátorához a következő e-mail-címen: vadovicova.lucia@kira.sk.

A segélyhívás módját szemléltető videó itt tekinthető meg: https://youtu.be/zoa1MY7ZnZk. A szolgáltatásról az alábbi linkeken lehet többet megtudni: https://youtu.be/gaKWilnG2mw és https://youtu.be/KDMcvz7QU6E.

Trnavský samosprávny kraj

FREE
VIEW